nieuws

Dader belfraude met giftcards nog spoorloos

Branche & Bedrijf 1327

Dader belfraude met giftcards nog spoorloos
Foto: Shutterstock

LEIDSCHENDAM – De politie heeft na maanden nog altijd geen spoor van de man die door belfraude met giftcards tientallen supermarkten voor in totaal tonnen heeft gedupeerd.

‘Er is nooit iemand opgepakt. Verder zijn er op dit moment geen signalen dat het gebeurt’, laat woordvoerder Else de Kwaasteniet van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) weten aan Distrifood.

Verschillende supermarkten slachtoffer

De jacht op de oplichter kwam afgelopen oktober op gang nadat verschillende supermarkten het slachtoffer waren geworden van de belfraude. De schade voor de winkels liep daarbij volgens het CBL in de tonnen. Hoofd veiligheid Jules van Well van het CBL legde vorig jaar uit hoe de fraude in zijn werk gaat. De persoon belt de winkel en doet zich voor als iemand van het hoofdkantoor. Hij beweert dat verschillende giftcards, bijvoorbeeld van Apple en Google, uit het assortiment moeten worden gehaald. De medewerker wordt opgedragen eerst de codes door te geven, zodat die kunnen worden geblokkeerd, alvorens de kaarten weg te gooien.

Codes verzilveren

De codes worden vervolgens door de dader verzilverd. Van Well toentertijd: ‘Het is in feite een ordinaire babbeltruc. De man weet precies hóé hij het moet zeggen. Hij is heel overtuigend.’ Verschillende supermarktketens stelden maatregelen te hebben genomen om verdere fraudegevallen te voorkomen. Veel sporen liet de dader niet achter. De telefoongesprekken kwamen van een buitenlands nummer.

Reageer op dit artikel