nieuws

‘Bij zo’n 30 AH-winkels koeling uitgevallen’

Branche & Bedrijf 27145

‘Bij zo’n 30 AH-winkels koeling uitgevallen’
AH Presikhaaf, juni 2019

ZAANDAM – Bij een stuk of dertig Albert Heijn-winkels zijn de koelingen de afgelopen dagen uitgevallen door de hitte. Dat bevestigt een woordvoerder van de marktleider.

Albert Heijn reageert op de incidenten met de koelingen die de hitte niet aan kunnen of konden deze dagen. ‘De winkels deden – en waar het nu nog speelt doen – er uiteraard alles aan om de koelingen in werking te houden’, aldus AH-woordvoerder Pauline van den Brandhof. ‘Helaas is bij zo’n 30 Albert Heijn-winkels de koeling uitgevallen waardoor de producten uit de schappen gehaald werden.’ Ze noemt het ‘heel vervelend’ om klanten te moeten teleurstellen. ‘Voor de medewerkers is het lastig en het is natuurlijk zonde van de producten.’

‘Niet ingesteld op de langdurig hoge temperaturen’

‘De koelingen zijn niet ingesteld op de langdurige hoge temperaturen die we momenteel hebben. De producten waar we de voedselveiligheid niet meer van kunnen garanderen, gaan naar de afvalverwerker en naar vergisters waar er stroom en biogas van wordt gemaakt’, vervolgt ze. Een deel van de koelingen en vriezers doet het nu weer. ‘Het lastige is dat de vriezers ‘met beleid’ gevuld moeten worden. De deur te lang open houden of te vaak opendoen komt een vriezer niet ten goede. Dus het kan zijn dat vriezers nog niet helemaal gevuld zijn met alle producten.’

Maatregelen AH

Albert Heijn had vorig jaar ook last van koelstoringen in tientallen winkels, waarop diverse maatregelen zijn ingevoerd. ‘Onze installaties zijn geschikt voor het Nederlandse klimaat. Het weer van deze week is echter extreem. Wij doen er alles aan om de koelingen werkend te houden’, benadrukt Van den Brandhof.

150 tot 200 extra aflevermomenten

Om voldoende gekoelde en bevroren producten te kunnen leveren, zijn er per dag 150 tot 200 extra aflevermomenten van de AH-dc’s. ‘We noemen dat de ‘warmweerbesturing aanzetten’: producten waarvan we weten dat ze pieken bij hoge temperaturen, worden al op voorhand in grote aantallen naar de winkels gebracht.’ Verder krijgen chauffeurs, bezorgers en medewerkers extra drinken of een waterijsje. ‘En bezorgers bij een zware rit rijden met z’n tweeën’, zegt Van den Brandhof.

‘Verkoopboost zomerse producten’

AH ziet ook al een ‘verkoopboost van zomerse producten’ door de hitte, aldus Van den Brandhof. ‘Water, ijsblokjes, barbecuevlees, fruit en ijsjes profiteren van de zomerse temperaturen. Deze week zijn er al 85 vrachtwagens met alleen ijs gevuld naar de winkels. Vooral de dubbele ijslollies zijn favoriet. Het populairste ijsje met goed weer is nog steeds het raketje. Als nieuwkomer ziet Albert Heijn dat het Pirulo watermeloenijsje het goed doet.’ Roomijs is minder in trek.

Reageer op dit artikel