nieuws

Albert Heijn: Blik richten op toekomst

Branche & Bedrijf 11447

Albert Heijn: Blik richten op toekomst

ZAANDAM – Albert Heijn is blij met de uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam in het conflict met de eigen franchisers, maar benadrukt ook de waarde van franchisers en wil de blik nu richten op de toekomst.

Het Gerechtshof in Amsterdam wees vanmorgen de eisen van de franchisers in het langlopende conflict vrijwel allemaal af. Dit stemt in Zaandam tot tevredenheid, zo blijkt uit een eerste reactie aan Distrifood. ‘De uitspraak van het Hof onderstreept opnieuw dat Albert Heijn zich aan alle afspraken heeft gehouden, daar zijn we uiteraard blij mee’, zegt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh van de marktleider.

AH richt zich op gezamenlijke toekomst

AH viert de uitspraak echter niet als een overwinning. ‘We vinden het wel belangrijk te benadrukken dat franchise belangrijk is voor Albert Heijn. De samenwerking die al bijna 40 jaar bestaat tussen Albert Heijn en de AH-franchisenemers heeft ons veel gebracht en we blijven onze blik richten op een gezamenlijke toekomst.’

Advocaat toonde zich verbijsterd tijdens zitting

De zaak diende inhoudelijk in april van dit jaar. De advocaten van Albert Heijn wezen daar namens hun cliënt de eisen van de franchisers af. Advocaat Marnix Leijten toonde zich tijdens de zitting zelfs verbijsterd over de claims, bijvoorbeeld over het gebrek aan inzage in de cijfers. ‘Hoe kun je dat volhouden als de accountant jaar in jaar uit inzage heeft? En dan Albert Heijn beschuldigen van stiekem te werk gaan. Excuses voor de stemverheffing’, zei hij bij de zitting.

‘Rechtszaak bracht toekomst franchise binnen AH in gevaar’

De rechtszaak bracht volgens de advocaat zelfs de toekomst van zelfstandig ondernemerschap binnen AH in gevaar. ‘Zelfs een fractie wijzigen van de franchiseovereenkomst zou betekenen dat het voor Albert Heijn niet rendabel is om met franchisers te werken. In totaal zijn er 268 franchisewinkels. Het gaat om bedragen van ruim €1 miljoen per franchisenemer die zou moeten worden uitgekeerd’, zo stelde Leijten tijdens de zitting.

Reageer op dit artikel