nieuws

AH-maatregelen koelingen vooralsnog effectief

Branche & Bedrijf 23072

AH-maatregelen koelingen vooralsnog effectief
AH Presikhaaf, juni 2019

ZAANDAM – Albert Heijn heeft donderdagochtend nog geen problemen ondervonden met zijn koelingen tijdens de extreme hitte deze week.

De maatregelen die na de koelingproblemen in 2018 zijn getroffen, lijken vooralsnog dus effectief. AH-woordvoerder Pauline van den Brandhof laat woensdagmiddag weten niks vernomen te hebben van storingen of defecte koelingen, en ook op Twitter is geen melding van een dergelijk probleem geplaatst. Van den Brandhof zegt verder dat deze week veel mensen speciaal naar de winkel komen om af te koelen. ‘In de winkels is het gemiddeld 20 graden.’

Update 25 juli 2019, 11.35 uur:

  • In de AH in winkelcentrum Beijerse Hof in Oud-Beijerland is de koeling gisteren uitgevallen door een storing, blijkt uit een bericht van Ad.nl. Ook Agrimarkt is getroffen. Het probleem is inmiddels verholpen, maar alle vleeswaren en zuivelproducten zijn volgens de krant in de prullenbak beland. De diepvrieskoelingen zijn niet getroffen. Lees op Ad.nl: Koeling valt uit in supermarkt, maar ijsjes overleven het wel
  • Inmiddels is ook een melding binnengekomen dat bij de AH XL aan de Limburglaan in Eindhoven vleesproducten zijn verplaatst. Zo ligt het kipassortiment tijdelijk in de koeling met maaltijden. Volgens de briefjes die op de koeldeuren zijn geplakt, heeft dit te maken met het niet constant kunnen houden van de temperaturen. Ook Jumbo Reeuwijk kampt hiermee. Lees ook: Jumbo Reeuwijk sluit vanwege hitte
  • TIP: Hitteblog: Jumbo Reeuwijk sluit vanwege hitte

Maatregelen AH

Vorig jaar vielen in de zomer de koelingen in tientallen AH’s uit. De getroffen supermarkten moesten delen van of het gehele gekoelde assortiment weggooien. De marktleider trof daarop diverse maatregelen. Eén van de maatregelen is het koelen van de lucht op het dak, schreef zustersite www.koudeenluchtbehandeling.nl eind 2018. Daar kan tijdens een hittegolf en bij weinig wind de temperatuur oplopen tot 40-50 graden Celsius. AH past nu standaard een zogenaamde adiabatische techniek toe die de lucht op de daken ter plaatse van de gaskoeler koelt, waardoor de installaties langer bestand zijn tegen zeer hoge temperaturen.

Aangescherpt warmweer-protocol

Verder heeft de marktleider de afgelopen jaren de maximale omgevingstemperatuur waar de koelinstallaties op worden ontworpen, stapsgewijs verruimd en treedt er een aangescherpt warmweer-protocol in werking bij hoge buitentemperaturen. ‘De winkels worden daarbij extra geattendeerd op het gesloten houden van de koudeketen, zowel in het magazijn als bij het vullen van de koelmeubels in de winkels’, zei de AH-woordvoerder toentertijd tegen Koudeenluchtbehandeling.nl. Voor de bezorgers en de medewerkers zorgt Albert Heijn voor voldoende drinken. In dc’s zijn bijvoorbeeld extra waterpunten neergezet en voor chauffeurs liggen koude blikjes cola of waterijsjes klaar, aldus Van den Brandhof.

AH presikhaaf

Eind juni 2019 was er wel een incident met de koelingen bij Albert Heijn Presikhaaf, in Arnhem. Het mankement aan de koeling betrof alle koelingen in de winkel, inclusief een wand van zo’n 20 meter lang. Alle gekoelde producten zijn weggegooid. Albert Heijn ontkende dat er structurele problemen waren in het land. Wel was in een andere vestiging een koeling uitgevallen door stroomuitval.

Reageer op dit artikel