nieuws

AH begint proef met bezorgrobot (video)

Branche & Bedrijf 1902

AH begint proef met bezorgrobot (video)

EINDHOVEN – Albert Heijn heeft vanmorgen voor het eerst een volautomatische bezorgrobot de weg op gestuurd.

Screenshot van de video op Blog.hightechcampus.com

Het gaat om een elektrisch wagentje dat boodschappen bezorgt op het terrein van de High Tech Campus in Eindhoven. De Aitonomi-robot is ontwikkeld door het Zwitsers-Duitse bedrijf Teleretail. Inmiddels is de robot gespot en gefilmd door bloggers van de campus. Met behulp van camera’s en sensoren kan het wagentje zonder verdere hulp naar een ingevoerde plek op de campus rijden. De consument krijgt dan de melding dat het wagentje klaarstaat en kan zijn boodschappen ophalen.

– Update 16-07-2019 –
Distrifood ging langs op de Eindhovense campus en ziet een klant zijn bestelling in ontvangst nemen:

Bewust op afgesloten terrein

Vooralsnog betreft het met opzet een test op een afgesloten terrein. Zelfsturende wagens zijn in Nederland nog niet toegestaan in het verkeer. ‘Het is echt een test, dus we gaan nadien bezien of hij in het straatbeeld te zien is’, zegt AH-woordvoerder Pauline van den Brandhof erover. ‘In de steden wordt het natuurlijk steeds lastiger om voedsel te bezorgen. De zelfrijdende robot kan in de toekomst mogelijk een manier zijn om steden op een duurzame manier van boodschappen en maaltijdbezorging te voorzien. We willen daarom testen hoe klanten reageren op de robot en hoe de technologie werkt.’

Ahold Delhaize

Albert Heijn is niet de eerste partij die een test doet met een volautomatische bezorgrobot. Vooral in de Verenigde Staten zijn verschillende retailers hier al mee bezig. Stop & Shop, een andere dochteronderneming van Ahold Delhaize, test daar een soort zelfrijdende srv-wagen. Klanten kunnen zelf hun keuze uit het assortiment maken en automatisch afrekenen bij het sluiten van de wagen.

Reageer op dit artikel