nieuws

Zondag taboe voor Plus en Jumbo Heerde

Branche & Bedrijf 5906

Zondag taboe voor Plus en Jumbo Heerde
Winkels in Heerde willen graag op zondag open. Foto: ANP

HEERDE – De drie supermarkten in Heerde, Plus, Jumbo en Aldi, kunnen voor de komende jaren zondagsopening op hun buik schrijven.  

Winkelen op zondag blijft voor de overgrote meerderheid, D66/Gl en de  VVD uitgezonderd, van de  gemeenteraad onbespreekbaar,meldt de Stentor. Dit tot teleurstelling van de  franchisenemers van Plus en Jumbo. Samen met de ondernemersvereniging Heerde steunden ze het voorstel van D66 om opening op zondag toe te staan.

‘Zondag bitter noodzaak’

Zowel Gilbert Brinkman (Jumbo) en Dick van der Hoven (Plus) stelden dat vanuit economisch oogpunt zondagsopening bittere noodzaak wordt.  Sinds de  supermarkten in buurgemeente Epe op zondag open mogen,  zien ze de omzetten op zaterdag en maandag afnemen. Brinkmann zegt zzelfs personele problemen te ondervinden. Werken in Epe is aantrekkelijker omdat medewerkers daar op de dubbel betaalde zondagen kunnen werken.

Economische  schade

Vanwege economische  schade die Heerdense ondernemers nu lijden, is volgens Dianneke Landman (D66/GL) het coalitieakkoord ingehaald door de werkelijkheid. ‘Door koopzondagen in Epe ontstaat in de buurgemeenten economische schade.’ Daarbij  steunde de VVD haar. Die riep op ondernemers zelf te laten beslissen.

Coalitieakkoord heilig

Van de partijen uit het coalitieakkoord, is de PvdA geen tegenstander van zondagsopening. De partij besloot zich echter aan het akkoord te houden dat is  gesloten met voornamelijk christelijke partijen zoals CU/SGP, CDA en GBP die fel tegenstander zijn en de ‘rustdag’ willen handhaven.

Ondernemers teleurgesteld

Volgens Jumbo-ondernemer Brinkman gaat de raad daarmee voorbij aan de economische realiteit.  Hij zegt vooral een motivatie te missen waarom de koopzondag is afgewezen. Plsu-ondernemer Van der Hoven reageerde gelaten in de krant. ‘Het zal leiden tot economische schade, maar we moeten er maar het beste van maken.’

Reageer op dit artikel