nieuws

Tot 10 jaar cel voor plofkrakers AH

Branche & Bedrijf 907

Tot 10 jaar cel voor plofkrakers AH
Archieffoto van een plofkraak, bij AH Stadskanaal. Foto: Huisman Media

UTRECHT – Drie mannen zijn veroordeeld tot 10 jaar cel voor een reeks plofkraken op geldautomaten in AH-vestigingen.

De hoogste straf was voor Steven K., een ex-kandidaat-raadslid van de partij Stadsbelang Utrecht. De rechter veroordeelde zijn trawanten Abdel T. uit Nieuwegein en Jacky E. uit Houten tot respectievelijk 6 en 2,5 jaar cel. Een derde verdachte, een neef van K. die eerder voor plofkraken is veroordeeld, werd vrijgesproken, meldt het AD.

Negen plofkraken

De drie zijn veroordeeld voor een serie van negen plofkraken die voornamelijk waren gericht op ING-geldautomaten in vestigingen van Albert Heijn. De plofkrakers sloegen toe in Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant. Bij slechts een van de kraken werd daadwerkelijk geld buitgemaakt. De schade was echter vaak groot.

Heterdaad betrapt

De drie plofkrakers werden in februari vorig jaar op heterdaad betrapt in Druten. Ze vernielden steeds een raam om binnen te komen en probeerden de geldautomaten met een pizzaschuif met flitspoeder op te blazen. Twee keer was er een explosie, in alle gevallen was er grote schade.

Leidende rol

De hoge straf voor K. wordt verklaard door de leidende rol die hij volgens de rechter had. Die achtte zijn betrokkenheid bewezen bij acht van de negen plofkraken waarvan de vier werden verdacht. ‘Hij had een sturende en leidende rol binnen de organisatie, die veel schade en onrust heeft veroorzaakt. Dit zijn zeer brutale feiten, voor geldelijk gewin.’ Het voormalige kandidaats-raadslid verkende de omgeving van het doel, zorgde voor vervoer en bestuurde de gebruikte bestelbus.

AH tientallen keren doelwit

In 2016 en 2017 waren ING-geldautomaten in vestigingen van AH vaak het doelwit van plofkrakers. In 2016 werden meer dan 50 plofkraken gepleegd bij AH’s. In de nacht van 19 op 20 september waren zelfs vier AH-vestigingen in één nacht het doelwit. De serie kraken nam pas af nadat ING de automaten door beter beveiligde exemplaren verving.

Reageer op dit artikel