nieuws

Prijzen levensmiddelen in 10 jaar 14,5% omhoog

Branche & Bedrijf 1600

Prijzen levensmiddelen in 10 jaar 14,5% omhoog
Overzicht van de agf-afdeling.

DEN HAAG – De prijzen van levensmiddelen in Nederland zijn de afgelopen tien jaar gemiddeld met 14,5 procent gestegen. De prijzen van groente en fruit gingen daarbij het hardst omhoog, 20 procent.

De prijsstijging van voeding ligt daarmee iets onder de totale prijsstijging van goederen en diensten in Nederland, zo blijkt uit de door het statistiekenbureau naar buiten gebrachte cijfers. Volgens het CBS lagen in mei prijzen voor voeding 3,8 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee was volgens het statistiekbureau sprake van de sterkste prijsstijging op jaarbasis in tien jaar tijd. De verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent is een belangrijke oorzaak van de snelle prijsstijging.

Vlees en vis afgelopen jaar flink duurder

De prijzen van vlees en vis lagen in mei gemiddeld zo’n 5 procent hoger dan een jaar eerder. Dat betekende voor die producten de sterkste stijging in bijna anderhalf jaar tijd. Brood en granen schommelen sinds begin dit jaar rond het hoogste prijsniveau in tien jaar tijd. Zuivel werd op jaarbasis 3 procent duurder en voor de overige voedingsmiddelen moest circa 4 procent meer worden afgerekend. Al met al leverde voeding een stevige bijdrage aan de totale prijsontwikkeling.

Groente en fruit het sterkst in prijs verhoogd

In tien jaar tijd werd eten in doorsnee 14,5 procent duurder. Groente en fruit spanden daarbij de kroon, met een gemiddelde prijsstijging van 20 procent. De prijsstijging van vlees en vis was in diezelfde periode met 18 procent ook bovengemiddeld. Zuivelprijzen stegen met 16 procent en de prijs van brood en granen steeg met 11 procent. Overige voedingsmiddelen, zoals snoepgoed, sauzen en kruiden, waren 4,9 procent duurder dan tien jaar terug.Het leven op zich, dus de kosten van alle goederen en diensten, werd in tien jaar tijd door de bank genomen zo’n 16 procent duurder.

Nederland geeft 10 procent inkomen uit aan food

Volgens het CBS gaat circa een tiende van de uitgaven van huishoudens op aan voeding. Een kwart van dat budget gaat op aan vlees en vis en 22 procent van het boodschappengeld is bestemd voor groente en fruit.

 

Reageer op dit artikel