nieuws

‘Pistachenotenbende’ moet half jaar brommen

Branche & Bedrijf 1754

‘Pistachenotenbende’ moet half jaar brommen
Bert Jansen

ZWOLLE – Justitie heeft celstraffen die oplopen tot een half jaar geëist tegen leden van een Roemeense bende winkeldieven die het vooral gemunt hadden op pistachenoten.

De vier, twee stelletjes,  worden door justitie verantwoordelijk  gehouden voor een serie winkeldiefstallen in Oost-Nederland. Dat meldt  De Stentor. Ze sloegen toe bij supermarkt in Staphorst,  Zwolle en Deventer. De buit bestond naast levensmiddelen uit tientallen zakken pistachenoten.

Eind februari werden in twee weken tijd circa 13 winkeldiefstallen gepleegd waarbij het opviel dat er vooral grote  partijen pistachenoten werden gestolen. De officier van justitie houdt de bende verantwoordelijk voor vijf van deze diefstallen. De vier liepen eind  februari bij een winkeldiefstal in een Lidl in Deventer tegen de lamp. Hun auto lag vol met levensmiddelen, waaronder tientallen zakken pistachenoten van eerdere winkeldiefstallen die dag. Die waren buitgemaakt bij Lidl-filialen in Zwolle en Staphorst en bij een Aldi in Hoogeveen.

Navigatie legt route bloot

De politie kon die diefstallen herleiden via de gegevens van een navigatiesysteem in de auto. In het systeem stonden routes vanuit hun woonplaats Gelsenkirchen die langs een serie Aldi- en Lidl supermarkten voerden. Nadat de politie vroeg of ze bestolen waren, controleerden ze camerabeelden en stroomden de aangiftes binnen.

Met volle kar naar buiten

De vier gingen brutaal te werk. Ze verlieten zelfs een supermarkt met  een volle kar boodschappen zonder te betalen. Ook verdwenen zakken nootjes in lange jassen en schorten. Dat het niet  altijd goed ging, bleek in Zwolle toen zestig zakken nootjes uit een jas vielen.

Meer diefstal pistachenoten

Twee van de vier bekenden bij de rechter. Een van de vier bleef hardnekkig zwijgen. De vierde verdachte, een vrouw,  was  niet bij de zaak aanwezig omdat ze onlangs is bevallen. Een van de twee die  bekenden, verontschuldigde zich omslachtig. Hij  voerde armoede aan als excuus en zie bereid te zijn om alles te betalen. Of de vier tot een grotere bende behoren die in opdracht steelt, bleef onduidelijk. De politie pakte in dezelfde periode nog twee Roemen op die op notenjacht waren.

Blijven in voorarrest

Justitie eist zes maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf  tegen de drie die daadwerkelijk de winkeldiefstallen pleegden. Tegen de niet bekennende chauffeur, die tijdens de strooptochten in de auto bleef,  eiste de officier vier maanden. Omdat de verdachten al  100  dagen in voorarrest zitten, en hun advocaat minder diefstallen  bewezen achtte,  vroeg hun advocaat om directe invrijheidstelling. Daar ging de rechter niet in mee, ze moeten het vonnis van 20 juni afwachten.

Reageer op dit artikel