nieuws

‘Overheid moet weer statiegeld invoeren’

Branche & Bedrijf 1319

‘Overheid moet weer statiegeld invoeren’
Foto: ANP

UTRECHT –  De overheid moet het toenemend aanbod aan bierflesjes zonder statiegeld stoppen en opnieuw statiegeld laten invoeren op glazen potten voor onder meer conserven en broodbeleg.

‘De Nederlandse overheid blijft weigerachtig om de 90 procent recycle-norm voor glas te handhaven.’ Dat stelt Recycling Netwerk Benelux in een persbericht naar aanleiding van het besluit van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) om in Nederland 800 extra glasbakken te laten plaatsen door het Afvalfonds Verpakkingen. Aan dat doel is een zogenoemde last onder dwangsom gekoppeld om er druk op te zetten.

Lapwerk

Volgens de milieuorganisatie Recycling Netwerk is die maatregel echter lapwerk. ‘De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) doet nu alsof zij eindelijk echt een dwangsom oplegt aan het Afvalfonds Verpakkingen om de recyclingnorm nu wel te halen, maar beperkt zich feitelijk tot het voorschrijven van 800 extra afvalbakken in de komende 2,5 jaar.’

Statiegeld

Met extra glasbakken zal het volgens de milieuorganisatie waarschijnlijk nog steeds niet lukken om te voldoen aan de wettelijke doelstelling om 90 procent te recyclen. ‘Om die 90 procent te halen moet de overheid het toenemend aanbod van bierflesjes zonder statiegeld stoppen en bijvoorbeeld opnieuw statiegeld laten invoeren op glazen potten voor onder meer conserven en broodbeleg’, aldus Recycling Netwerk.

Norm van 90 procent nooit gehaald

De norm van 90 procent werd de afgelopen tien jaar al nooit gehaald. Daarom moet volgens Recycling netwerk het Afvalfonds Verpakkingen harder optreden. ‘Het Afvalfonds Verpakkingen heeft ruime bevoegdheden voor het opleggen van heffingen en kan daarmee het nemen van maatregelen afdwingen. Maar het Afvalfonds Verpakkingen doet dat niet en onze overheid (ILT) accepteert dat’, aldus de milieuorganisatie die beroep aantekent tegen de  beslissing.

Al eerder naar rechter

Recycling Netwerk is bijna drie jaar bezig met formele handhavingsverzoeken om de wettelijke norm voor de recycling van glas te laten handhaven en stapte al naar de bestuursrechter. De Raad van State gaf de milieuorganisatie al twee maal gelijk. In haar uitspraak van 23 januari oordeelde de Raad van State dat de overheid aan het Afvalfonds Verpakkingen een dwangsom moet opleggen.

‘Onvoldoende handhaving’

Producenten zijn er voor verantwoordelijk dat het afval van hun producten en verpakkingen zoveel mogelijk wordt gerecycled. Dat is wettelijk geregeld in productbesluiten die zeggen hoeveel procent er minimaal moet worden gerecycled. Voor glas is dat 90 procent. ‘Maar deze aanpak met productbesluiten werkt slecht, door te globale voorschriften en onvoldoende handhaving. De gang van zaken rond de handhaving van glasrecycling door de ILT is daar het recentste voorbeeld van’, aldus van Duin.

Reageer op dit artikel