nieuws

Minister: Super moet portemonnee trekken

Branche & Bedrijf 1942

Minister: Super moet portemonnee trekken
(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto: Fred Libochant

DEN HAAG – De rekening voor een metamorfose van de Nederlandse landbouw komt te liggen bij supermarkten en consumenten.

Dat zegt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een interview met het AD over haar plan om de agrarische sector om te vormen naar een ‘kringlooplandbouw’. Volgens Schouten is ons voedsel dermate laaggeprijsd dat het milieu te zwaar wordt belast, voedsel wordt verspild en boeren te weinig verdienen.

Voedsel ongelooflijk goedkoop geworden

Schouten: ‘In de jaren 70 waren wij ongeveer 20 procent van ons inkomen kwijt aan voedsel. Dat is nu 10 tot 12 procent. Voedsel is ongelofelijk goedkoop geworden. De laatste decennia was het adagium dat we voldoende voedsel moesten produceren om alle monden te voeden. Mijn nieuwe adagium is dat we voedsel produceren met een zo klein mogelijke belasting voor de leefomgeving. Dus met zo min mogelijk nadelen voor natuur, milieu en klimaat’, aldus de minister. ‘Ik kan niet uitsluiten dat de consument meer gaat betalen. Dat is de prijs voor voedsel dat meer in balans met de omgeving wordt geproduceerd. Daarvan profiteert uiteindelijk iedereen.’

Hogere vergoeding voor boeren

De overheid gaat jaarlijks honderden miljoenen euro’s investeren in die omslag. De omslag gaat ook supermarkten geld kosten. Nog dit jaar wil Schouten afspraken maken over een eerlijkere prijs voor boeren en tuinders. ‘Nu ligt het risico te veel bij de boer. Als aan voedsel hogere eisen worden gesteld, onder meer voor dierenwelzijn, is het terecht dat daar een hogere vergoeding tegenover staat.’ De minister wil het boeren makkelijker maken samen op te trekken in onderhandelingen met supermarktketens. Ook komt er een geschillencommissie waar boeren terechtkunnen met klachten over eisen van afnemers. Daarvoor stuurt de minister binnenkort een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.

Reageer op dit artikel