nieuws

Lidl en Action voor rechter om winkel

Branche & Bedrijf 10557

Lidl en Action voor rechter om winkel
De Action in Utrecht. Foto: Google Streetview

UTRECHT – Lidl heeft Action voor de kortgedingrechter gesleept. De discounter wil dat Action uit een winkelpand vertrekt, zodat er nieuw gebouwd kan worden.

Lidl wil dat Action uiterlijk eind augustus uit een winkelruimte in winkelcentrum Overvecht vertrekt. Dat eiste de discounter woensdag een kort geding voor de rechter in de Utrechtse Rechtbank, meldt het AD. Daarmee komt de weg vrij om uit te breiden op een locatie waar tientallen jaren een postkantoor was gevestigd. De discounter, die aan het andere eind van het winkelcentrum zit, kocht begin 2017 het pand waar het filiaal Action is gevestigd om er uit te kunnen breiden. Begin volgend jaar moet dat plan worden gerealiseerd en Lidl zegt de ruimte na de zomer nodig te hebben voor voorbereidende werkzaamheden.

Action weigert weg te gaan

Action weigert het pand te verlaten en stelt dat Lidl op grond van een bepaling in het huurcontract zich moet inspannen om een alternatieve winkelruimte te vinden. Lidl bood Action zijn huidige winkel aan, maar Action vindt die ruimte te klein. Action wil wel verhuizen, maar alleen als een naastgelegen ANWB-winkel bij het pand kan worden getrokken.

‘Geen spoedeisend belang’

Non-fooddiscounter Action verwijt Lidl dat er een spoedeisend belang ontbreekt. Lidl verwijt Action niet te willen praten. Volgens Katinka Verdurmen, raadsman van Action, stelt Lidl onredelijke eisen. ‘Als de eis van Lidl wordt toegewezen, staan wij op straat.’ Volgens de raadsman van Lidl eindigde het huurcontract al op 24 mei 2017. Sindsdien zou Action tijd hebben gerekt en achterover hebben geleund. ‘Ze stellen wel eisen: een andere passende ruimte, een tijdelijk winkel, ga maar door.’

Verhoudingen op scherp

De verhouding tussen de twee ketens is door de affaire op scherp komen te staan en de betrekkingen zijn bekoeld. Ze hebben ook elders in Nederland geregeld met elkaar te maken en de kwestie heeft invloed op de verhoudingen in heel Nederland. Beide partijen zeiden dan ook voor de rechter er onderling niet uit te zullen komen. De rechter doet op 10 juli uitspraak.

 

Reageer op dit artikel