nieuws

Koopkracht stijgt minder hard dan verwacht

Branche & Bedrijf 339

Koopkracht stijgt minder hard dan verwacht
(C) Roel Dijkstra / Joep van der Pal Alblasserdam - opening filiaal Dirk

DEN HAAG – De koopkracht van Nederlanders stijgt dit jaar met 1,2 procent, zo voorspelt het Centraal Planbureau. Eerder rekende deze instantie nog op een toename met 1,6 procent.

Daarmee bevestigt het Centraal Planbureau verwachtingen in de markt. De hogere inflatie en de lager dan verwachte toename van de cao-lonen zijn twee van de oorzaken voor het tegenvallende cijfer. De zaak ligt op dit moment extra gevoelig omdat premier Mark Rutte het bedrijfsleven deze week publiekelijk opriep tot hogere loonstijgingen, terwijl critici er juist op wijzen dat de overheid zelf voor een belangrijk deel verantwoordelijk is voor de tegenvallende koopkrachtontwikkeling.

Inflatie hoger, cao-lonen lager

De verwachting voor de inflatie is door het CPB opgetrokken van 2,3 naar 2,6 procent, terwijl de prognose voor de cao-lonen juist lager uitvalt: 2,5 in plaats van 2,7 procent. Over de economische groei toont het cijferbureau zich wel positiever. In maart werd nog een groei van de economie met 1,5 procent verwacht, inmiddels is dat 1,7 procent. Ook daalt de werkloosheid tot gemiddeld 3,5 procent van de beroepsbevolking. Eerder werd nog uitgegaan van 3,8 procent.

Reageer op dit artikel