nieuws

Coop ontslaat sm om gesjoemel met uren

Branche & Bedrijf 6358

Coop ontslaat sm om gesjoemel met uren

ARNHEM – Supermarktformule Coop ontsloeg een supermarktmanager omdat hij sjoemelde met de  registratie van  zijn gewerkte uren. Toch krijgt de man bijna €10.000 mee.

De man krijgt toch een vergoeding mee omdat Coop een fout maakte in de ontslagprocedure, oordeelde de rechter. Het betreft geen transitievergoeding, maar een vergoeding van drie maanden salaris ter hoogte van €9.913,95. Dat meldt RTL Z op basis van een onlangs gepubliceerd rechtbankverslag.

Urenregistratie onjuist

Coop ontving eind vorig jaar klachten van andere medewerkers over de man die  zich vanaf 2006 van hulpkracht opwerkte tot supermarktmanager. Vervolgens bleek uit onderzoek dat hij onder meer had gesjoemeld met zijn eigen urenregistratie. Zo  had hij september verlof voor zijn vrijgezellenweekend ingeboekt als gewerkte uren. Bovendien kwam hij vaak later op  zijn werk en ging eerder eg zonder dit te registreren.

Man weigerde ontslagregeling

Omdat de man niet inging op een ontslagregeling, ontsloeg de keten hem in december op  staande voet zonder enige  vergoeding. Coop stelt dat er sprake was van ‘ernstig frauduleus handelen’ en daardoor was volgens de keten het vertrouwen in de man verdwenen. ‘Het werk als supermarktmanager vergt een hoge mate van integriteit, waarbij het vermijden van zelfs maar de geringste schijn essentieel is voor het behoud van vertrouwen’, schreef Coop in de ontslagbrief.

Rechter

De supermarktmanager legde zich niet bij het ontslag neer. Hij stapte naar de rechter en claimde zo’n €50.000 aan ontslagvergoeding. Onder meer omdat ontslag een te zware straf zou zijn. Bovendien stelde hij dat de  urenregistratie misschien niet op orde was, maar dat hij meer dan genoeg uren werkte. Daarnaast stelde hij dat de  fouten had gemaakt omdat hij overbelast was door zijn bruiloft en een sterfgeval in de familie. De kantonrechter in Arnhem hechtte weinig waarde aan het verweer. De man was  immers door collega’s aangesproken op de onjuiste urenregistratie, maar paste deze niet aan. Ook waren de onjuiste registraties structureel van aard.

Te laat ontslag

Dat de man toch bijna €10.000 meekreeg, kwam door het te laat geven van ontslag op staande voet. Coop moest hem derhalve de opzegtermijn van bijna drie maandsalarissen betalen.  Zowel Coop as de advocaat van de man wilden tegenover RTL Z niet ingaan op de zaak. Daardoor is onbekend of een van de partijen overweegt in hoger beroep te gaan.

Reageer op dit artikel