nieuws

Coop krijgt €7500 boete om pinksteropening

Branche & Bedrijf 3194

Coop krijgt €7500 boete om pinksteropening
Coop Earnewâld. Foto: Google Streetview

EARNEWÂLD – De franchisevestiging van Coop van de familie  Wester in Earnewâld moet van de gemeente een dwangsom van €7500 betalen omdat de supermarkt op Eerste Pinksterdag open was.

Het was voorheen nooit een probleem dat de supermarkt op pinksterzondag open was. Nadat echter een concurrent daar lucht van kreeg en dreigde ook open te gaan, ging de gemeente tot grote verrassing van uitbaters Gjalt en Anne Wester handhaven, meldt het Friesch Dagblad. De ondernemers maken bezwaar tegen de opgelegde dwangsom.

Uitzondering

Hoewel de ondernemers op voorhand gewaarschuwd waren door een ambtenaar, dachten ze dat dit een vergissing was. Earnewâld had als toeristendorp immers altijd een uitzonderingspositie gehad in de winkeltijdenverordening. En de Coop was al 25 jaar open met Pinksteren. Maar Tytsjerksteradiel, waar het dorp toe behoort, heeft sinds 2016 een nieuwe winkeltijdenverordening waarin Earnewâld geen uitzonderingspositie meer heeft. Volgens die verordening mogen winkels alle zondagen open, behalve op Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Wester zegt dat dit nooit aan hem is gecommuniceerd. In 2017 en 2018 was hij ook met Pasen en Pinksteren open en zelfs dit jaar was de winkel al met Pasen open zonder dat de gemeente iets deed. Die kwam pas in geweer toen een andere supermarktondernemer dreigde ook open te gaan.

Controle

Op de ochtend van Eerste Pinksterdag kreeg Wester van een inspecteur van de gemeente te horen dat hij de winkel binnen een half uur moest sluiten. Omdat hij nogal wat bestellingen had en zijn klanten er op rekenden dat hij open zou zijn, weigerde hij dat en bleef open. Om escalatie te voorkomen, werd besloten de winkel niet onder dwang te sluiten, maar om een last onder dwangsom op te leggen. De gemeente wil die nu innen om voor alle supermarkten een ‘gelijk speelveld’ te houden.

Boete niet omlaag

Wester hoopte in een gesprek met burgemeester Jeroen Gebben de dwangsom naar beneden te krijgen. Hij rekende uit de losse pols voor dat hij die dag rond €750 brutowinst maakte. De gemeente houdt echter vast aan de €7500. Wester hoopte op meer begrip, de winst moet volgens hem immers in het toeristenseizoen, op dagen als pinksterzondag, gehaald worden. Bovendien voelt het voor hem als onrecht. Volgens Wester waren andere winkels in Earnewâld ook open die dag zonder dat daar tegen werd opgetreden. De ondernemer heeft een advocaat in de arm genomen en gaat tegen de maatregel in beroep.

Reageer op dit artikel