nieuws

App Voedingscentrum laat allergenen zien

Branche & Bedrijf 1008

App Voedingscentrum laat allergenen zien

DEN HAAG – De app ‘Kies ik gezond?’ van het Voedingscentrum waarschuwt voortaan ook voor bepaalde ingrediënten en  allergenen.

De begin vorig jaar gelanceerde app, die gebruikers helpt  bij het maken van een gezonde  keuze is uitgebreid met een ingrediëntenchecker. Daarmee kunnen gebruikers in een oogopslag zien of een product bepaalde ingrediënten of allergeen bevat. ‘Mag je geen gluten of noten? Of wil je letten op toegevoegd suiker of palmolie? Je scant een product in de ‘Kies Ik Gezond?’-app en ziet meteen of het ingrediënt erin zit of niet’, aldus het Voedingscentrum in een persbericht. De ‘Kies Ik Gezond?’-app is daarmee de eerste app met een ingrediëntchecker waarmee producten uit verschillende supermarkten zijn te controleren.

Allergenen en ingrediënten selecteren

Volgens Wieke van der Vossen, projectleider van de app wil het Voedingscentrum zo consumenten helpen die iets niet mogen of willen eten. Een consument selecteert eenvoudig weg dat gluten, melk, noten, vis of een andere allergeen taboe zijn. ‘Daarom kun je kiezen uit honderden verschillende ingrediënten en allergenen. In één oogopslag zie je of het ingrediënt in een product zit. Je hoeft niet meer het hele etiket uit te pluizen. Dit maakt het veel makkelijker om producten te vinden die je kunt nemen.’

‘Grote stap voor mensen met glutenintolerantie’

Bianca Rootsaert, directeur van de Nederlandse Coeliakie Vereniging, zegt dat de nieuwe functie in de app een grote stap voorwaarts is voor iedereen die glutenvrij moet eten. ‘Etiketten lezen is niet altijd even makkelijk, vooral als je net begint met glutenvrij eten. Producten met het glutenvrij-keurmerk ‘Crossed Grain logo’ zijn herkenbaar in de app. Dat zorgt niet alleen voor gebruiksgemak, maar draagt ook bij aan de gezondheid van mensen met een glutenintolerantie.’

Nog wel opletten met allergieën

Overigens houdt de app geen rekening met ‘sporen van’. Belangrijk voor bijvoorbeeld mensen met een heftige notenallergie die producten ‘met sporen van noten’ moeten vermijden. ‘In Europa is er namelijk nog geen wet die zegt wanneer dit op de verpakking moet staan’,  aldus het Voedingscentrum. Komen hier wel regels voor, dan verwerkt het Voedingscentrum dit ook in de app.

Het Voedingscentrum legt in een video de werking uit:

Ook verborgen suikers opsporen

De ingrediëntenchecker kan ook helpen om bijvoorbeeld moeilijk te herkennen ingrediënten op te sporen zoals (toegevoegde) suikers. Die kunnen op het etiket staan als bijvoorbeeld maltose, trehalose, melasse of agaveconcentraat. ‘Kies je om te letten op toegevoegd suiker, dan is suiker voortaan makkelijk te herkennen’, aldus het Voedingscentrum.

Duurzame keuze mogelijk

Er kunnen volgens het Voedingscentrum ook andere redenen, zoals duurzaamheid, zijn om op  een ingrediënt te willen letten. Ook die  consumenten worden geholpen.  ‘Denk aan palmolie vanwege het milieu. Of alcohol vanwege je gezondheid of zwangerschap. Ook als je iets niet lust kun je de checker gebruiken. Met deze app koop je nooit meer per ongeluk iets met je ongewenste ingrediënt.’

Actueel

Voor een goede werking van de app is het belangrijk dat de gegevens juist en actueel zijn. Om dit te garanderen heeft het Voedingscentrum naar eigen zeggen een koppeling met een aantal externe databanken waarin fabrikanten en retailers hun gegevens invoeren en actueel houden. ‘Er vindt een dagelijkse update van de gegevens plaats vanuit de externe databanken naar de app om de actualiteit van de gegevens te waarborgen. Fabrikanten hoeven niet te betalen om mee te doen met de app.’

 

Reageer op dit artikel