nieuws

AH’er Hendrikse mag naar ‘noodwinkel’

Branche & Bedrijf 1529

AH’er Hendrikse mag naar ‘noodwinkel’
Hans Hendrikse in 2014 met een tekening van de tijdelijke winkel. Foto: Jan Willem van Vliet

ZUIDLAREN – AH-franchiser Hans Hendrikse in Zuidlaren mag na jaren van gesteggel met de gemeente een tijdelijke winkel neerzetten op het terrein van de voormalige evenementenlocatie Prins Bernhard Hoeve (PBH).

De AH-ondernemer krijgt een vergunning voor een periode van vier jaar. Dat zijn de gemeente Tynaarlo en de ondernemer overeengekomen. AH-franchiser Hans Hendrikse is ‘erg blij’ dat hij er met de gemeente is uitgekomen, meldt RTV Drenthe. De bouw van de tijdelijke winkel moet dit najaar starten. Die moet begin december klaar zijn, zodat klanten er voor de kerstboodschappen terechtkunnen.

Jarenlange strijd

Hendrikse ligt al jaren in de clinch met de gemeente. Al in 2014 vroeg hij een vergunning aan om naar het PBH-terrein te verhuizen. Hij was uit zijn jasje gegroeid in zijn bestaande winkel aan de Stationsweg. Bovendien heeft hij daar een schrijnend tekort aan parkeerruimte. Met de overeenkomst is een hoger beroep van de gemeente van de baan. Hendrikse kreeg eerder dit jaar gelijk van de rechter. Vanwege toezeggingen uit onder meer 2014 moest de gemeente hem een huurcontract aanbieden, oordeelde de rechter.

Wel vergunning maar geen grond

De gemeente weigerde hem de grond te verhuren, ondanks dat Hendrikse al jaren een bouwvergunning had van diezelfde gemeente. De gemeente weigerde hem de grond vanwege nieuwe plannen met het PBH-terrein. Daar zouden zich ook twee andere supermarkten mogen vestigen. De gemeente zegde te vrezen dat de tijdelijke AH letterlijk en figuurlijk in de weg zou staan.

Invulling centrum

Daarnaast vreesde de gemeente leegstand van zijn bestaande pand. Dat zou volgens het gemeentebestuur een struikelblok kunnen vormen voor een nieuwe  invulling van het Zuidlaarder centrum. Klanten van de supermarkten, waaronder de AH, doen ook boodschappen bij andere winkels. Hendrikse moet nu zijn best doen daar een nieuwe huurder voor te vinden.

Reageer op dit artikel