nieuws

Fotorepo: AH Arnhem kapotte koeling

Branche & Bedrijf 2708

Fotorepo: AH Arnhem kapotte koeling

ARNHEM – Albert Heijn Presikhaaf heeft woensdagochtend alle gekoelde producten moeten weggooien door een defect in de koeling.

Later op de dag is de koeling weer in werking en om 16.00 uur wordt een eerste diepvriesvracht verwacht. Tot die tijd zijn er enkel lege koelschappen te vinden in het AH-filiaal. Donderdag kan de winkel in het Arnhemse winkelcentrum normaal beleverd worden, aldus een winkelmedewerker van Albert Heijn Presikhaaf. ‘We hebben de koelingen nagekeken en alles werkt weer. Wat de reden is voor de uitval, is mij onbekend.’

Gehele koelingwand leeggeruimd

Het mankement aan de koeling betrof alle koelingen in de winkel, inclusief een wand van zo’n 20 meter lang. Alle gekoelde producten zijn weggegooid. Volgens Omroep Gelderland zijn klanten woensdagochtend bij de ingang van de Arnhemse Albert Heijn over de situatie geïnformeerd. Via een twitterende klant blijkt dat er ook een briefje opgehangen is op de deur van de koeling, met de tekst: ‘In verband met een koelstoring zijn wij genoodzaakt deze koeling leeg te halen. Excuses voor het ongemak.’

Koelproblemen zomer 2018

Zaandam ontkent dat er structurele problemen zijn in het land. Er zijn wel incidenten geweest. Zo is gisteren een koeling uitgevallen door stroomuitval, niet door het warme weer. In de zomer van 2018 bleken veel koelingen van Albert Heijn niet bestand tegen hitte, met lege schappen als gevolg. In ten minste 10 vestigingen kampte de marktleider met problemen, waardoor een groot deel van de voorraden werd weggegooid. AH nam daarop maatregelen, schreef Koudeenluchtbehandeling.nl in december. Eén daarvan is het koelen van de lucht op het dak rondom de koelinstallatie. AH past nu standaard een zogenaamde adiabatische techniek toe die de lucht op de daken ter plaatse van de gaskoeler koelt, waardoor de installaties langer bestand zijn tegen zeer hoge temperaturen.

AH’s maatregelen

Een tweede maatregel is dat AH de afgelopen jaren de maximale omgevingstemperatuur waar de koelinstallaties op zijn ontworpen, stapsgewijs verruimt. AH-woordvoerder Pauline van den Brandhof zei toentertijd: ‘Juist bij onze CO₂-installaties zie je dat deze strategie resulteert in relatief weinig problemen.’ De nieuwste installaties van de supermarktketen draaien op CO₂. Van deze installaties had Albert Heijn er eind 2018 verspreid door het land ruim 200 in gebruik, en daarvan zijn er volgens Van den Brandhof vier uitgevallen in de vorige zomerperiode. Een derde maatregel betrof een aangescherpt warmweerprotocol dat in werking moet treden als zich hoge buitentemperaturen voldoen. ‘De winkels worden daarbij extra geattendeerd op het gesloten houden van de koudeketen, zowel in het magazijn als bij het vullen van de koelmeubels in de winkels.’

Foto's

Reageer op dit artikel