nieuws

Afvalfonds moet 800 extra glasbakken plaatsen

Branche & Bedrijf 486

Afvalfonds moet 800 extra glasbakken plaatsen
Foto: ANP

DEN HAAG – De komende jaren moeten er door het Afvalfonds Verpakkingen 800 extra glasbakken in Nederland worden geplaatst. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bepaald.

Het Afvalfonds moet voor de extra glasbakken zorgen, omdat er niet genoeg glas wordt gerecycled. Uit de laatste cijfers blijkt dat 85 procent wordt ingezameld  terwijl dat minimaal 90 procent moet zijn. Aan het fonds is een zogenoemde last onder dwangsom opgelegd om er druk op te zetten. En ieder procentpunt dat de inzameling daalt, kost ze €1,5 miljoen, meldt het Algemeen Dagblad.

€7000 per bak

In de periode tot eind 2021 moeten gefaseerd 800 stuks extra glasbakken worden geplaatst. Als dit doel niet wordt gehaald, kost dat het fonds €7000 per niet geplaatste bak. Het Fonds voert voor  bedrijven de inzameling uit van verpakkingen die ze op de markt brengen. Dat gebeurt middels bijdragen aan gemeenten die de inzameling uitvoeren. De ILT volgt die  inzameling op de voet en omdat het percentage ingezameld glas tussen de 80 en 90 procent blijft steken, heeft het Afvalfonds de laatste jaren al diverse formele waarschuwingen gekregen. Bovendien moest het fonds van het ILT eerder al een actieplan opstellen.

Afvalfonds moet onderzoek doen

De bedrijven doen weliswaar hun best, constateert de inspectie, maar voor de activiteiten zijn ze afhankelijk van gemeenten die glasbakken moeten plaatsen en burgers die glas naar de bak brengen. Daarom moet het fonds van de inspectie in kaart brengen welke gemeenten goed en welke minder presteren. Ook moet onderzocht worden hoeveel verpakkingsglas in het restafval belandt en welke prikkels ervoor kunnen zorgen dat consumenten  glas via de bak inleveren.

 

40 jaar glasbak

De glasbak  bestond in 2018 jaar 40 jaar. Nedvang, dat onder meer gemeenten ondersteunt bij inzamelen een recyclen, vierde dit met de landelijke Glas in ’t Bakkie-campagne.  Daarvoor bracht hiphopformatie De Jeugd van Tegenwoordig het nummer ‘Glasbak’ uit waarvan de videoclip een nominatie voor best Dutch Music Video in de wacht sleepte.

Reageer op dit artikel