nieuws

Zaak Jumbo-bomber op tv bij Misdaadcollege

Branche & Bedrijf 1472

GRONINGEN – Het NPO 1-programma Misdaadcollege staat vanavond (dinsdag) in het teken van de zaak van afperser Alex O., die ook wel bekendstaat als de Jumbo-bomber. Het programma doet uit de doeken hoe politie en justitie de man op het spoor kwamen.

Zaak Jumbo-bomber op tv bij Misdaadcollege
Tijdens de opnames werd de kookwekker getoond die Alex O. gebruikte. Foto: screenshot Misdaadcollege.

Misdaadcollege wordt dinsdag om 21.30 uur uitgezonden op NPO 1. De opnames van het programma, gepresenteerd door Rick Nieman, vonden in februari al plaats. Distrifood was daarbij aanwezig.

Hieronder een weergave van het verhaal dat in verscheen in de papieren editie van Distrifood:

Hoe kookwekker Jumbo-bomber nekte

Gevangenen zitten er al jaren niet meer, maar tot de verbeelding spreekt de Koepelgevangenis in Arnhem nog steeds. Het Rijksmonument is deze week vier dagen lang het decor voor de opnames van het nieuwe tv-programma Misdaadcollege van omroep WNL. Presentator Rick Nieman spreekt in het programma met politie en justitie over geruchtmakende rechtszaken uit de recente historie. Eén van de afleveringen is gewijd aan de zaak rond ‘Jumbo-bomber’ Alex O. die in 2015 toesloeg bij Jumbo-vestigingen in Groningen en Zwolle. O. probeerde door explosieven te plaatsen, en hiermee te dreigen, een geldbedrag in bitcoins af te persen van Jumbo.

Niet alle bommen gingen af

In het programma blikken de toenmalige verantwoordelijken van politie en justitie voor onderzoek en vervolging terug op hoe de zaak zich heeft ontwikkeld en hoe zij op het spoor zijn gekomen van Alex O.
Zoals bekend liep hij tegen de lamp door de kookwekkers die hij gebruikte bij twee bommen die bij Jumbo-vestigingen in Groningen werden geplaatst. Eén van die explosieven ging af. Tijdens de opnames blijkt dat de andere bom, bij de winkel aan de Wilhelminakade, niet afging omdat de draadjes tussen explosief en kookwekker de boel blokkeerden. Gelukkig maar, want tijdens de uitzending wordt ook duidelijk welke kracht de bom had. Experts van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) hebben op een testlocatie eenzelfde hoeveelheid van de gebruikte explosieve stof in een auto laten ontploffen, zo is te zien in een fragment. Van de auto blijft weinig over.

Lof Jumbo voor politie en justitie

Presentator Nieman geeft tijdens de opnames aan dat Jumbo niet wenst mee te werken aan het tv-programma. Tegelijkertijd spreekt het bedrijf wel nogmaals zijn lof uit over het optreden van politie en justitie in de zaak, die gedurende enkele maanden veel onrust teweegbracht. Ook de politie zegt naar volle tevredenheid te hebben samengewerkt met Jumbo. Verantwoordelijken van de formule zijn met grote regelmaat naar Groningen gekomen voor overleg. Lange tijd is de politie ervan uitgegaan dat de dader alleen in Groningen zou toeslaan en niet uit was op het maken van slachtoffers. Tot het moment dat er bij een Jumbo in Zwolle een wenskaart wordt bezorgd met een explosieve stof. Algemeen politiecommandant Rob Vos noemt het in de uitzending een wonder dat de explosieve stof niet is ontploft tussen het posten van de brief en het bezorgen ervan. Vos herinnert zich ook het deuntje dat het ingebouwde muziekdoosje in de kaart afspeelde. ‘Dans je de hele nacht met mij, het heeft nog maanden in mijn hoofd rondgezongen’, aldus Vos.

Verkeerde Jumbo

Ondertussen blijven er dreigmails binnenkomen bij Jumbo. Erg professioneel gaat dat niet, hoewel O. wel gebruikmaakt van versleutelde netwerken om anoniem te kunnen blijven. Hij hanteert steevast de naam Sir Ahmed als afzender. Zijn mails worden in eerste instantie gestuurd naar spellenfabrikant Jumbo, waardoor de politie ze pas later onder ogen krijgt. Ondertussen maakt men op Jumbo’s hoofdkantoor ook overuren. De supermarktketen zet extra mensen in om tijdens de avonduren en weekenden alle mailboxen in de gaten te houden, zodat indien nodig meteen kan worden gehandeld.

O. kocht twee kookwekkers

Tijdens de opnames blijkt dat Alex O. al geruime tijd voordat hij wordt opgepakt verdacht is. Zijn naam komt voor op een lijst die is opgesteld door een profiler, met 184 mensen die in het verleden soortgelijke delicten hebben gepleegd. Ook wordt zijn naam via Team Criminele Inlichtingen (TCI) getipt. Als blijkt dat O. ook twee van de gebruikte kookwekkers heeft gekocht, is de cirkel rond. Inmiddels zit O. een celstraf van 10 jaar uit, al ontkent hij de dader te zijn. Misdaadjournalist Mick van Wely, die O. uit het uitgaansleven in Groningen kent, heeft hem recent bezocht. O. zei toen ‘onder druk te zijn gezet’ door iemand. Naast zijn celstraf dient O. ook een schadevergoeding van ruim €70.000 te betalen aan Jumbo. Officier van Justitie Cassandra Westerling tijdens de uitzending: ‘Gezien zijn financiële toestand, gaat hij daar nog wel even over doen.’

Reageer op dit artikel