nieuws

Trendbreuk: filiaal haalt ondernemer in

Branche & Bedrijf 3275

Trendbreuk: filiaal haalt ondernemer in

HOUTEN – Supermarkten van zelfstandige ondernemers presteren in omzetgroei niet langer beter dan filialen. Dat is een duidelijke trendbreuk ten opzichte van de afgelopen jaren.

De ontwikkeling is te zien in de Benchmarkt Supermarkten 2018 van Marshoek die deze week is verschenen. ‘We doen de Benchmark sinds 2012 en het is altijd een gouden regel geweest dat ondernemers de markt verslaan. Vorig jaar zagen we het verschil al minder worden en nu is de overprestatie verdwenen. Een echte trendbreuk’, aldus senior retailconsultant Joeri van Rens en retailconsultant Richard Kievit van Marshoek .

Discount, online en demografie oorzaken

De retailexperts van het bureau zien een aantal oorzaken voor de ontwikkeling. ‘Als je naar de branche als geheel kijkt, doen discounters het erg goed en dat zijn allemaal filialen. De groei van online speelt ook een rol, dat gaat ten koste van de omzet van zelfstandige ondernemers omdat niet alle organisaties de omzet met ondernemers delen. Met Picnic haalt een nieuwe speler bovendien omzet uit de markt’, zeggen de Marshoek-onderzoekers.
Demografische ontwikkelingen spelen ook een rol en zorgen ervoor dat de trendbreuk zich de komende jaren waarschijnlijk zal voortzetten. ‘Als je bij ondernemerswinkels en filialen naar marktgebieden kijkt, dan zijn in gebieden waar de bevolking krimpt en vergrijst de supermarkten van zelfstandigen oververtegenwoordigd, terwijl in groeiende, stedelijke gebieden juist meer filialen zitten’, stellen Van Rens en Kievit.

Rendement zelfstandige supermarkten wel beter

Voor wat betreft rendement doen ondernemerssupermarkten het nog wel beter dan het branchegemiddelde. Een andere conclusie uit het onderzoek van Marshoek is wel dat het ontwikkeling van het ondernemersinkomen achterblijft bij de toename van de omzet. Overigens hebben supermarkten door de warme zomer een uitstekend 2018 achter de rug.

Supermarkten goed begonnen aan 2019

De Benchmark laat zien dat de supermarkten van zelfstandige ondernemers ook uitstekend zijn begonnen aan het huidige jaar. In de eerste 12 weken van 2019 noteren de winkels een gemiddelde omzetstijging van 6 procent. Vooral supermarkten met een omzet tussen de €50.000 en €250.000 zijn sterk aan de nieuwe jaargang begonnen.

Reageer op dit artikel