nieuws

Picnic zoekt aansluiting bij cao INretail

Branche & Bedrijf 2222

Picnic zoekt aansluiting bij cao INretail

EINDHOVEN – Onlinesupermarkt Picnic sluit zich aan bij de retail-cao van brancheorganisatie INretail. Het bedrijf wil vervolgens samen met INretail komen tot de eerste e-commerce-cao.

Dat bevestigt een woordvoerder van Picnic na berichtgeving door het AD. De websupermarkt kwam onlangs uitgebreid in het nieuws omdat vakbond FNV stelde dat Picnic de supermarkt-cao ontduikt en zijn personeel onderbetaalt. FNV kondigde eerder al aan naar de rechter te stappen, waarbij gisteren de dagvaarding is verstuurd. Komende maandag volgen er ook acties van personeel in het distributiecentrum in Utrecht. Die zijn vooral gericht op een veiligere werkomgeving.

Picnic wil toewerken naar speciale cao e-commercebedrijven

Het is opvallend dat Picnic kiest voor een cao in de non-food en niet voor de supermarkt-cao. Volgens topman Michiel Muller is dat echter juist logisch. ‘Wij hebben geen vakkenvullers of caissières. Het ministerie van Sociale Zaken en de Tweede Kamer willen dat e-commercebedrijven zich aansluiten bij een cao. Aan die wens voldoen wij graag door een speciale cao te bouwen met de sector.’

Cao INretail loopt tot 2021

Muller kwam volgens AD op advies van de vaste Kamercommissie van SZW in gesprek met INRetail, die een cao heeft afgesloten met CNV Vakmensen, De Unie en AVV, maar niet met FNV. Daar sluit Picnic zich nu bij aan tot de cao is afgelopen in 2021. Daarna wil de websupermarkt een aparte e-commerce-cao. Hij gaat in gesprek met andere grote e-commercespelers om zich daarbij aan te sluiten.

Picnic voert loonverhogingen door

Het bedrijf kiest ervoor om de cao non-food te gaan toepassen die INretail vorig jaar afsprak met vakbonden CNV, De Unie en AVV. Ook maakt Picnic bekend dat medewerkers in de distributiecentra meer loon krijgen. En medewerkers tussen 18 en 21 jaar, die nu nog worden betaald volgens het jeugdloon, krijgen er geld bij. ‘Voor supermarkten is dat lastig, die draaien in het weekend op kinderen, maar voor ons niet. Dat is niet meer van deze tijd’, zo deelt Muller in AD nog een sneer uit.

Leuke sfeer en gratis lunch

FNV gaat wel gewoon verder met de rechtszaak en de acties. Daarbij sprak de krant met één van de actievoerders. ‘Picnic doet zich voor als een modern, gezellig, jong bedrijf. Dat de sfeer leuk is en dat je gratis lunch krijgt, moet goedmaken dat Picnic te weinig betaalt en mensen niet in dienst neemt’, zo wordt een anonieme medewerker geciteerd. ‘Dat is natuurlijk vreemd. Ook ik vind het een fijne plek om te werken, maar toch zit het mij dwars dat Picnic ons niet behandelt zoals dat wettelijk zou moeten. En ik ben niet de enige. Niet iedereen durft te klagen tegen een leidinggevende of mee te doen met acties, maar dat betekent niet dat mensen tevreden zijn.’

Reageer op dit artikel