nieuws

Miljoenenclaim voor Delfzijl bij afblazen supers

Branche & Bedrijf 1866

Miljoenenclaim voor Delfzijl bij afblazen supers
De steenfabriek in Delfzijl. Foto: Google Streetview

DELFZIJL – De gemeente  Delfzijl hangt een miljoenenclaim boven het hoofd als de plannen van een projectontwikkelaar voor de komst van onder meer een Aldi worden gedwarsboomd.

Projectontwikkelaar Progress Invest RE uit Maarheeze wil een grote supermarkt, een Aldi en parkeervoorzieningen bouwen in een oude historische steenfabriek. Daarvoor moet een deel van de oude fabriek worden gesloopt, schrijft het Dagblad van het Noorden. De  gemeente, die er onder meer een museum van wil maken, weigert een sloopvergunning waarop de projectontwikkelaar naar de Raad van State stapte en bovendien dreigt met een miljoenenclaim.

Claim van €7,2 miljoen

De Brabantse projectontwikkelaar is al een aantal jaren eigenaar van het complex. De vastgoedeigenaar dreigt met een claim van €7,2 miljoen voor planschade als het bedrijf de plannen niet kan uitvoeren. Progress kan niet verder nu de gemeente geen omgevingsvergunning voor de sloop afgeeft. Als de Raad van State de gemeente in het gelijk stelt, zou de projectontwikkelaar de  claim indienen.

‘Raad bang maken’

Volgens wethouder Rijzebol probeert de projectontwikkelaar de raad te beïnvloeden. ‘Ze proberen de raad bang te maken.’ Die stemt over twee weken over het bestemmingsplan voor het gebied. Daarin moet komen te staan dat er geen supermarkt op de locatie mag komen. Het is naast het weigeren van de sloopvergunning de tweede manier waarop de gemeente de komst van de supermarkten wil tegenhouden.

Gemeente wil centrum sterk maken

De gemeente Delfzijl wil om verschillende redenen absoluut niet dat er supermarkten komen. De fabriek is cultureel erfgoed en waar de gemeente andere plannen mee heeft, zoals de komst van een museum. Die plannen liggen volgens de wethouder stil ‘door het gedoe’. Bovendien probeert de gemeente juist de winkels bij elkaar te houden in het centrum, zodat het een levendig winkelgebied wordt.  De locatie van de oude steenfabriek fabriek voldoet niet aan die eisen. ‘Door op die locatie een supermarkt te openen, trek je bezoekers juist weer naar de randen van Delfzijl’, aldus de wethouder in de krant.

 

Reageer op dit artikel