nieuws

Jumbo komt terug waar Vomar faalde

Branche & Bedrijf 16979

Jumbo komt terug waar Vomar faalde
Op 20 april 2019 sloot Vomar zijn deuren in Winkelcentrum Nova. Foto: Herbert Wiggerman

UTRECHT – Jumbo maakt na zeven jaar afwezigheid zijn comeback in Winkelcentrum Nova op het Utrechtse Kanaleneiland. De keten neemt de plek in van Vomar, die niet als eerste formule vroegtijdig uit het winkelcentrum vertrekt.

‘We zijn juist hard bezig om onze positie in Utrecht te versterken’, zegt Vomar-topman Aart van Haren over de sluiting van zijn vestiging. ‘Dus dit is een heel vervelend besluit. Maar we krijgen de winkel na ruim vijf jaar exploitatie niet gezond.’ De supermarkt in Winkelcentrum Nova in Utrecht sloot zaterdag 20 april. Hiervoor heeft Van Haren het huurcontract vroegtijdig opgezegd. Als reden voor de sluiting noemt hij ten eerste dat zijn winkel kleiner is dan de Albert Heijn ernaast. Daarnaast is er volgens hem geen goede aansluiting op het parkeerterrein. Medewerkers van de Vomar in het winkelcentrum kunnen bij nabijgelegen vestigingen aan de slag, zegt de topman.

Jumbo

Nu Vomar vertrekt, zal Jumbo weer naar Kanaleneiland komen. Dat zegt Marcel Scholtens, persvoorlichter van vastgoedeigenaar Urban Interest: ‘Een exacte datum heb ik niet, maar eind derde kwartaal gaat Jumbo open in Winkelcentrum Nova.’ Jumbo zelf wil het bericht niet bevestigen. Albert Heijn, tot nu toe de enige formule die fier overeind blijft op Kanaleneiland, gaat wel in op de komst van de gele concurrent. Woordvoerder Ronald van der Aart: ‘Ik heb begrepen dat daarvoor eerst wat units worden verbouwd, op een andere plek in het winkelcentrum. Jumbo zal niet op de plek van Vomar komen, dat pand wordt gevuld met meerdere kleine winkels.’ Over waarom Vomar zich genoodzaakt ziet te sluiten, kan hij niet veel zeggen. ‘Dit winkelcentrum is het enige in een groot verzorgingsgebied, dus wij zijn erg blij met de locatie. De winkel loopt goed. Mogelijk krijgen we de komende tijd nog wat meer klanten’, aldus de AH-woordvoerder.

Supermarktsoap

Het winkelcentrum op Kanaleneiland is door de jaren heen toneel van een behoorlijke supermarktsoap. Nadat Edah zijn vestiging in Nova sloot, kreeg Plus de locatie aangeboden. De ruimte werd echter doorverkocht aan Jumbo, omdat het voor Plus ‘een heel moeilijk marktgebied’ zou zijn, zo zei de toen nog bij Plus werkzame Sjaak de Korte begin 2013 tegen Distrifood. Dit was ruim een halfjaar nadat Jumbo de winkel moest sluiten (mei 2012). Het ging toen om de kleinste Jumbo-vestiging in Utrecht, met een vvo van zo’n 900 vierkante meter. Ingewijden meldden toentertijd dat de winkel geen toekomst had, omdat de huren in het winkelcentrum enorm zouden stijgen. Een gezonde exploitatie was op die manier volgens Jumbo niet langer mogelijk. Ook was Jumbo voorgehouden dat zij mochten uitbreiden, wat later niet mogelijk bleek. Het lokte ontsteltenis van klanten en de lokale politiek uit, met vragen in de gemeenteraad tot resultaat. Met name ChristenUnie maakte zich zorgen om het vertrek van de supermarkt uit het winkelcentrum.

In april 2013 was het toenmalig Vomar-topman Harrie Westra die de gok nam. Een aantal winkelruimten naast AH werden ervoor samengevoegd. De winkel van 1400 vierkante meter werd volledig in nieuwe formulestijl ingericht, waarbij vers en gemak centraal stonden. Vooral de andere ligging en grotere oppervlakte zouden er volgens Westra voor zorgen dat Vomar wel ging slagen.

Renovatie en bouw

De laatste tijd is flink gewerkt aan Winkelcentrum Nova. De vastgoedeigenaar, Urban Interest, schrijft op zijn website dat de volledige uitstraling een facelift heeft ondergaan.
‘Kanaleneiland is een wijk in opkomst.’ Persvoorlichter Scholtens zegt dat er bovendien de komende tijd veel woningen worden gebouwd in de wijk. Dat is volgens hem de reden dat Jumbo enthousiast is over het winkelcentrum.

Jumbo zelf gaat niet in op vragen over de terugkeer op Kanaleneiland. ‘Wij houden altijd onze ogen en oren open voor nieuwe winkellocaties die aansluiten bij onze wensen. Indien we ergens een winkel openen, maken we dit bekend middels een persbericht. Dit zullen jullie dan ook ontvangen’, is de reactie van woordvoerder Laura Valks.

Reageer op dit artikel