nieuws

Eis: werkstraf voor afperser AH en Jumbo

Branche & Bedrijf 405

Eis: werkstraf voor afperser AH en Jumbo

DEN BOSCH – Justitie eist een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf tegen een 32-jarige man die probeerde Albert Heijn en Jumbo af te persen.

De Arnhemmer, die een e-mail ondertekende met ‘de lsd-terrorist’, dreigde eind 2016 producten van AH en Jumbo in te smeren met de drug lsd tenzij ze hem €250.000 zouden betalen. De afperser bekende woensdag schuldig te zijn bij de rechter in Den Bosch, meldt het Brabants Dagblad. Hij zegt te hebben gehandeld uit eenzaamheid.

Betalen in bitcoins

De 32-jarige stuurde 1 november 2016 een eerste bericht via het contactformulier op de site van Jumbo. Daarin eiste hij €250.000 in bitcoins die in een anonieme bitcoinwallet moesten worden gestort. In een tweede bericht, 11 dagen later, verviervoudigde hij het bedrag. Hij gaf Jumbo nog tot 1 december de tijd, als hij dan het geld niet binnen zou hebben, zou hij lsd op producten gaan smeren.

AH ook bedreigd

In een later stadium bedreigde de man ook AH. Op 27 november stuurde hij een e-mail naar de klantenservice. Daarin gaf hij aan dat hij drugs zou gaan smeren op ‘kinderproducten’. Deze mail ondertekende hij met de naam ‘lsd-terrorist’.

Getraceerd via ip-adres

De politie wist de man te traceren via zijn IP-adres. Hij had de mails verstuurd vanuit zijn eigen huis in Arnhem, waar hij onder begeleiding van een zorgorganisatie woonde. De man zat psychisch in de knoop en voelde zich naar eigen zeggen enorm eenzaam omdat hij geen vrienden had. Hij  had op het nieuws gezien dat een Duitse supermarkt op gelijksoortige wijze werd afgeperst. Dat bracht hem op het idee. Hij zei nooit verwacht te hebben het geld te ontvangen.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Volgens zijn behandelaars was de man destijds verminderd toerekeningsvatbaar, maar het zou inmiddels beter gaan. Hij heeft een vriendin, een eigen bedrijf en woont zelfstandig. Reden voor het Openbaar Ministerie om de eis te bepreken tot een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden. De verdachte zegt te weten dat hij fout zat. ‘Maar ik hoop dat u ook ziet dat een mens positief kan veranderen.’ De uitspraak volgt over 14 dagen.

Reageer op dit artikel