nieuws

Consumentenbond pleit voor Nutri-Score logo

Branche & Bedrijf 5072

Consumentenbond pleit voor Nutri-Score logo

DEN HAAG – De Consumentenbond bepleit de invoering van het van oorsprong Franse voedselkeuzelogo Nutri-Score in ons land.

Het voedselkeuzelogo Nutri-Score laat met kleuren en letters op eenvoudige wijze zien hoe (on)gezond een product is. In Spanje en in België is het voedselkeuzelogo inmiddels ook ingevoerd. Vorig jaar bleek uit onderzoek van de Bond dat een systeem met kleuren, een stoplichtsysteem, de voorkeur heeft van de consument.

Preventieakkoord

‘In het Preventieakkoord is vastgelegd dat er in 2020 een nieuw voedselkeuzelogo komt. De Consumentenbond vindt Nutri-Score het beste voedselkeuzelogo dat er nu is en roept de overheid op om alle stappen te zetten die nodig zijn om Nutri-Score ook in Nederland in te voeren’, aldus een woordvoerster. In het Preventie-akkoord kwamen overheid, organisaties en ondernemers plannen overeen om tot een gezondere samenleving te komen.

Gezonde keuze makkelijker

Nutri-Score loopt van A in donkergroen (gezond) tot E in rood (ongezond) en doet een beetje denken aan het energielabel. Om te achterhalen hoe gezond een tussendoortje is, moeten consumenten nu nog alle verpakkingen omdraaien en de kleine lettertjes bestuderen. Met Nutri-Score op de voorkant van de verpakkingen, is dit een stuk makkelijker, denkt de bond.

‘Slechts een vijfde tussendoortjes scoort goed’

De Bond heeft, om een en ander te demonstreren, zelf vijftig tussendoortjes van dit voedselkeuzelogo voorzien. ‘Hiermee wordt in één oogopslag duidelijk hoe (on)gezond een tussendoortje is. Slechts een vijfde scoort (zeer) goed’, aldus de bond. Ook veel gezond lijkende tussendoortjes bevatten toch veel vet en/of suiker. Zo krijgen de Zonnatura Rijstwafels yoghurt, net als Mars en KitKat, de laagste score: een E. Het ‘yoghurt’-laagje heeft qua voedingswaarde veel weg van witte chocolade. Een pakketje van 3 wafels bevat bijna 4 suikerklontjes en 8 gram verzadigd vet. Ook blijken de verschillen tussen producten van één producent soms erg groot: Bolletje Goed Bezig Cranberry krijgt een D, de Havermout Naturel variant van hetzelfde merk een B.

Update juli 2019: Video: Consumentenbond test ontbijtgranen met Nutriscore

 

Reageer op dit artikel