nieuws

Afperser AH en Jumbo krijgt 180 uur werkstraf

Branche & Bedrijf 634

DEN BOSCH – Een 32-jarige man die pogingen deed om Albert Heijn en Jumbo af te persen is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 4 maanden en een werkstraf van 180 uur. De rechtbank oordeelde dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij dreigde producten in supermarkten in te smeren met lsd.

Afperser AH en Jumbo krijgt 180 uur werkstraf
Foto: Shutterstock

De Arnhemmer, die een e-mail ondertekende met ‘de lsd-terrorist’, dreigde eind 2016 producten van AH en Jumbo in te smeren met de drug lsd tenzij ze hem €250.000 zouden betalen. De afperser bekende woensdag schuldig te zijn bij de rechter in Den Bosch. Hij zegt te hebben gehandeld uit eenzaamheid. De 32-jarige stuurde 1 november 2016 een eerste bericht via het contactformulier op de site van Jumbo. Daarin eiste hij €250.000 in bitcoins die in een anonieme bitcoinwallet moesten worden gestort.

Brieven ondertekend als ‘lsd-terrorist’

In een tweede bericht, 11 dagen later, verviervoudigde hij het bedrag. Hij gaf Jumbo nog tot 1 december de tijd, als hij dan het geld niet binnen zou hebben, zou hij lsd op producten gaan smeren. In een later stadium bedreigde de man ook AH. Op 27 november stuurde hij een e-mail naar de klantenservice. Daarin gaf hij aan dat hij drugs zou gaan smeren op ‘kinderproducten’. Deze mail ondertekende hij met de naam ‘lsd-terrorist’. De politie wist de man te traceren via zijn IP-adres. Hij had de mails verstuurd vanuit zijn eigen huis in Arnhem, waar hij onder begeleiding van een zorgorganisatie woonde.

Conform eis Openbaar Ministerie

De uitspraak van de rechter is vrijwel conform de eis van het Openbaar Ministerie. Die eiste begin deze maand een voorwaardelijke celstraf van zes maanden in combinatie met de werkstraf van 180 uur.

Reageer op dit artikel