nieuws

‘Verpakkingen zijn nog steeds gebruiksonvriendelijk’

Branche & Bedrijf 840

AMSTERDAM – Een groot deel van de (oudere) Nederlanders heeft moeite met het openen met verpakkingen van producten zoals schoonmaak- en levensmiddelen.

‘Verpakkingen zijn nog steeds gebruiksonvriendelijk’

Dat blijkt uit een enquête van ouderenbond ANBO en Reuma Nederland onder 10.000 respondenten. ‘Verpakkingen zijn nog steeds gebruiksonvriendelijk’, luidt de conclusie van de twee belangenclubs.

Gewond bij het openen

Uit het onderzoek, waarin meer dan 60 procent van de respondenten ouder is dan 60 jaar, blijkt dat maar liefst 98 procent van de ondervraagden moeite heeft om verpakkingen te openen. 40 procent zegt zelfs dagelijks hinder te ondervinden. En maar liefst 55 procent van de ondervraagden is zelfs wel eens gewond geraakt toen zij noodgedwongen een verpakking openden met een hulpmiddel dat daar niet voor bedoeld was.

Vrijwel iedereen wel eens moeite

Opmerkelijk is dat de problemen met verpakkingen niet alleen gelden voor mensen met een beperking aan hun handen door bijvoorbeeld een vorm van reuma, maar voor alle ondervraagden. Glazen potten met een deksel geven de meeste problemen (81 procent), gevolgd door blikken- zelfs mét openingslip – (67 procent). Ook harde plastic verpakkingen, zoals om kaasplakken of-blokken (59 procent), strakke versverpakkingen, zoals om komkommers (55 procent) en flessen met een schroefdop (54 procent) leveren problemen op bij het openen. Gevraagd naar producten met een onhandige, gebruiksonvriendelijke verpakking is de top 3: schoonmaakmiddelen (69 procent), conserven (61 procent) en vleeswaren (60 procent).

Bron: Anbo/ReumaNederland

Strakke folie lastig

Andere genoemde ergernissen zijn strakke folie om bijvoorbeeld komkommers, kleine lipjes (te kleine oppervlakte om kracht te zetten) en blisterverpakkingen, gemaakt om ‘hufterproof’ te zijn. Ook verpakkingen van medicatie, zoals doordrukstrips, blijven volgens ANBO een groot probleem (42%), zoals ook eerder uit ANBO-onderzoek bleek. Dat is niet alleen onhandig, maar ook gevaarlijk: wanneer medicatie hierdoor verkeerd wordt opgeborgen of anders gebruikt wordt, wordt de werking beïnvloedt. Klagen bij de fabrikant gebeurt overigens nauwelijks, slechts door 7,6 procent.

Schaar vaak nodig

Iets meer dan 82 procent van de respondenten zegt geregeld een schaar nodig te hebben om een verpakking te openen. Ook worden vaak flessenopeners gebruikt, naast kurkentrekkers, blikopeners en schroefdopopeners. Opmerkelijk is dat 37 procent zegt een rubberen lap te gebruiken om schroefdeksels van potten te halen en 44 procent gebruikt daarvoor juiste een speciale opener. 10 procent zegt wel eens een schroevendraaier te gebruiken om een verpakking open te krijgen en bijna 21 procent gebruikt ook wel eens een stanleymes.

Oplossingen hoognodig

ANBO-bestuurder Liane den Haan is niet verbaasd over de conclusies, maar de omvang van het probleem baart haar grote zorgen: ‘Dit probleem laten we niet liggen. De komende tijd gaan we in gesprek met levensmiddelenfabrikanten en verpakkingsproducenten om de gebruiksvriendelijkheid te agenderen en hopelijk samen met de industrie tot oplossingen te komen. Dat grote groepen mensen een hulpmiddel moeten inzetten om überhaupt een verpakking open te krijgen, mag niet normaal gevonden worden. En dat ze hierbij gewond raken al helemaal niet.’

Mensen betrekken

Volgens manager patiëntenbelangen bij ReumaNederland, Sija de Jong zouden fabrikanten de gebruiksvriendelijkheid veel belangrijker moeten vinden. Ze zouden mensen met een beperkte handfunctie bij het ontwikkelen van verpakkingen moeten betrekken. ‘Wij roepen levensmiddelenfabrikanten en verpakkingsproducenten op om gebruiksvriendelijkheid beter mee te nemen in de keuze voor de verpakking.’

Onderzoeksverantwoording

Dit onderzoek is gedaan tussen 6 en 15 februari 2019, onder 34.000 leden en 28.000 niet-leden van ANBO en onder  104.000 ontvangers van de nieuwsbrief van ReumaNederland. 20.471 mensen hebben de enquête ingevuld, waarvan 14.820 ook compleet. Het analyseprogramma heeft 10.000 compleet ingevulde enquêtes verwerkt. 75 procent van de ondervraagden is vrouw, 24 procent is man. 12,2 procent is 50 jaar of jonger. De meeste ondervraagden (61,7 procent) zijn tussen de 61 en 80 jaar. De respondenten wonen overwegend in Zuid-Holland (19 procent) en Noord-Holland (15 procent). De resultaten zijn niet gewogen of gecorrigeerd en derhalve niet representatief.

 

Reageer op dit artikel