nieuws

‘Striktere controle op online verkoop alcohol’

Branche & Bedrijf 1444

‘Striktere controle op online verkoop alcohol’

DEN HAAG – Het kabinet komt met nieuwe regels om de online verkoop van alcohol aan minderjarigen te voorkomen. Daarbij wordt de verantwoordelijkheid veel sterker bij de verkoper van de drank, zoals de websupermarkt, gelegd.

Dat meldt de NOS vanmorgen. Staatssecretaris Blokhuis van Gezondheidszorg reageert daarmee op onderzoek dat vorige week naar buiten kwam waaruit bleek dat thuisbezorgers van alcohol de wetgeving het slechtste naleveren. Hij wil dat het onmogelijk wordt voor minderjarigen om via internet toch aan alcohol te komen.

Nu koeriers verantwoordelijk

Nu moeten koeriers bij het afleveren van hun pakket met flessen drank of bier de leeftijd van de ontvanger checken. Dat gebeurt maar één op de tien keer. De staatssecretaris wil de verkopende winkels wettelijk verantwoordelijk maken voor de naleving van de leeftijdsgrens. Zij moeten zorgen dat het goed gaat met de bezorging. De bezorgdienst en de webwinkel moeten hier dan samen afspraken over maken, vindt Blokhuis. ‘Dat moeten zij samen regelen.’

Toezicht verschuift naar NVWA

In plaats van gemeenten gaat het toezicht op de alcoholverkoop naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die mag loktieners inzetten, die zich online voordoen als meerderjarige.

Reageer op dit artikel