nieuws

‘Pistachebende’ steelt vooral Lidl-nootjes

Branche & Bedrijf 6520

‘Pistachebende’ steelt vooral Lidl-nootjes

DEN HAAG – Een rondtrekkende bende steelt massaal partijen pistachenoten uit supermarkten. In ruim twee weken tijd heeft de politie dertien aangiften binnengekregen, vooral uit het oosten van Nederland. Lidl is het grootste doelwit.

Detailhandel Nederland en de politie stellen dat het om een Roemeense bende gaat die in opdracht pistachenoten steelt, schrijft het AD. In zowel Deventer als Steenwijk liepen vorige week dieven tegen de lamp tijdens het bestelen van plaatselijke Lidl-vestigingen. In Deventer ging het om vier Roemenen, twee mannen van 42 en 35 jaar en twee vrouwen van 40 en 36 jaar. In Steenwijk zijn twee Roemeense mannen van 21 en 29 jaar aangehouden. In een sporttas in hun voertuig vond de politie 59 groene zakjes gezouten pistaches van Lidl.

Lidl grootste doelwit pistachebende

Supermarktketen Lidl is het vaakst doelwit van de pistachebende. De zakjes gezouten ‘Pistachio’s’ van huismerk Alesto komen uit Californië (VS). In 2016 kampte de discounter ook met een golf aan pistachediefstallen en vorig jaar zijn in België nog twee mensen veroordeeld voor diefstal van een partij pistaches ter waarde van €900.000. Een woordvoerder erkent de notendiefstallen maar komt richting het AD niet met een verklaring en wil niet ingaan op aantallen en eventuele maatregelen.

Verdachten langer in bewaring

Geen van de Roemeense verdachten heeft een vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Ze zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. De rechtbank laat weten dat vijf van hen nog eens 14 dagen in bewaring moeten blijven. Met de arrestatie van de Roemenen is de notenroof echter nog niet gestopt. De politie kreeg tot afgelopen vrijdag dertien aangiften binnen, zegt Ed Kraszewksi van de Landelijk Eenheid van de politie, waarvan zeven uit Oost-Nederland. Volgens hem zijn er aanwijzingen dat de daders samenwerken, in wisselende samenstellingen.

Pistachediefstalgolf

Een verklaring voor de pistachediefstalgolf heeft Kraszewksi niet. Duidelijk is wel dat de noten relatief kostbaar zijn en dus een flinke handelswaarde vertegenwoordigen. Komt bij dat ze ook nog eens relatief eenvoudig uit het winkelschap te stelen zijn door dieven. Kraszewski: ‘Het zou zomaar kunnen dat ze volgende week weer massaal op zoek gaan naar iets anders, zoals opzetstukjes van tandenborstels. Het is maar net waar vraag naar is.’ Notenverkopers, notengroothandels en de brancheclub Nederlandse Zuidvruchten Vereniging slaan nog geen alarm over pistachebendes, blijkt bij navraag van de krant.

Mobiele bendes naar gevangenis

Eind vorig jaar werd bekend dat mobiele bendes die supermarkten leegroven niet meer wegkomen met een boete. Ze belanden in de gevangenis. Dat is onderstreept in een zaak rond zeven winkels in Leeuwarden.

Reageer op dit artikel