nieuws

Meldpunt voor distributiewerkers Jumbo

Branche & Bedrijf 1335

Meldpunt voor distributiewerkers Jumbo
David Steendam en Maurice Akowua helpen bij het lossen van de Jumbo-vrachtwagen uit Den Bosch.

UTRECHT –  Vakbonden FNV en CNV Vakmensen hebben op dinsdag 5 maart een online meldpunt geopend voor distributiewerkers van Jumbo omdat die oneigenlijk opgelegde druk zouden ervaren om een Arbeidsvoorwaarden Regeling te tekenen.

Volgens de bonden zijn er signalen van werknemers in de distributiecentra dat ze druk ervaren van managers en teamleiders om te tekenen voor het, volgens de bonden eenzijdige, arbeidsvoorwaardenpakket van het supermarktconcern. Jumbo heeft vorig jaar een Arbeidsvoorwaarden Regeling (AVR) afgesloten met de ondernemingsraden en zette zo de bonden buitenspel. Om die signalen te inventariseren openden de bonden dinsdag 5 maart een online meldpunt.

Handtekening AVR

Zo’n AVR moet door de individuele medewerker worden ondertekend en wordt dan toegevoegd aan de arbeidsovereenkomst. Anders blijft de oude cao gelden voor de betreffende medewerker. Dat ophalen van die handtekeningen gaat volgens de bonden niet zonder slag of stoot. Personeel zou bij de bonden klagen over ‘de dwingende wijze waarop managers en teamleiders van Jumbo werknemers benaderen om een handtekening te zetten’.

Druk hoog

De druk van bovenaf is blijkbaar erg hoog, constateren de betrokken vakbondsbestuurders. ‘We hebben sterk de indruk dat Jumbo koste wat kost deze eenzijdige regeling door wil drukken bij het personeel. Dat kan echter niet zomaar. Een handtekening die onder dwang wordt gezet, noemen we wilsgebrek. Dit behoort tot één van de belangrijkste principes van het contractenrecht’, stelt FNV-bestuurder Ali Aklalouch. De vakbonden zeggen daarom te willen inventariseren of hier sprake is van intimidatie op grote schaal, zoals ze het verwoorden. ‘Via het online meldpunt kunnen alle distributiewerkers hun ervaring ook anoniem delen‘, aldus de bonden.

Eerdere reactie Jumbo

Jumbo vindt het jammer dat met name FNV bij een deel van de medewerkers verwachtingen wekt die zij volgens Jumbo onmogelijk waar kan maken. Daarmee zou alleen maar onrust worden gestookt, staat in een verklaring die het bedrijf eerder deze week naar buiten bracht. ‘Dit is niet in het belang van onze medewerkers. De cao komt namelijk niet meer terug’, aldus Jumbo.

Reageer op dit artikel