nieuws

FNV: ‘Jumbo goochelt met percentages’

Branche & Bedrijf 5440

FNV: ‘Jumbo goochelt met percentages’
Archieffoto: Distrifood

UTRECHT – De FNV is niet te spreken over het bericht dat Jumbo zijn dc-personeel alsnog de arbeidsvoorwaardenregeling wil laten tekenen. ‘Er was al onvrede, nu voelt het vaste personeel zich helemaal niet meer serieus genomen.’

De FNV is van mening dat Jumbo hiermee alleen maar extra olie op het vuur gooit. Bovendien ‘goochelt’ de keten uit Veghel volgens FNV-bestuurder Ali Aklalouch met percentages: ‘Als de terugbetaling €1 miljoen omvat, heb je het al gauw over meer dan 1400 man die de regeling niet heeft getekend. Dat is bijna het volledig vast personeel.’ Dit zou betekenen dat het niet klopt dat 83 procent van het Jumbo-personeel de regeling al heeft geaccepteerd. Aklalouch zegt aan de hand van signalen op de werkvloer dat er afdelingen zijn waar 80 procent van het vaste personeel weigert te kiezen voor de ‘eenzijdige regeling’ van Jumbo: ‘Zij hebben liever een nieuwe cao, maar dan wel een mét loonsverhoging.’

‘Vaste medewerkers worden de dupe’

‘Volgens onze schatting is ongeveer 40 procent uitzendkracht’, zegt Aklalouch verder. ‘Deze groep heeft weinig keus en is gedwongen de regeling te accepteren. Daarnaast is bijna 25 procent van het personeel avond- en weekendkracht (AWK’s). Dit zijn veelal jonge studenten die maximaal 15 uur per week werken. Ze zijn binnenkort weer weg bij het bedrijf en verder niet betrokken bij hun arbeidsvoorwaarden. Vaste medewerkers worden de dupe van dit debacle. Zij willen tot hun pensioen in het dc werken.’

FNV wil met Jumbo om tafel

De FNV-bestuurder benadrukt dat de rust alleen kan wederkeren als Jumbo om tafel gaat met de bond. ‘Laten we het verleden achter ons laten. Niemand heeft baat bij deze onrust’, aldus Aklalouch. De nieuwe regeling is een chantagemiddel, bevestigt Aklalouch: ‘Ja, zo zie ik het wel. Er is een grote interne campagne gaande om mensen mee te krijgen, maar het zorgt vooral voor veel onrust en onvrede.’

Reageer op dit artikel