nieuws

EU beschermt boeren tegen supers

Branche & Bedrijf 957

EU beschermt boeren tegen supers
Foto: Fotopersbureau Dijkstra

BRUSSEL – Het Europees Parlement heeft wetgeving aangenomen die boeren en tuinders beschermt tegen oneerlijke handelspraktijken van onder meer supermarkten.

In de wet zijn zestien praktijken verboden. Zo verbiedt de Europese Unie (EU) te late betalingen van bederfelijke producten, het op het laatste moment annuleren van bestellingen, het doorvoeren van eenzijdige wijzigingen of wijzigingen achteraf in contracten, het verhalen van verspillingskosten op leveranciers en afnemers zullen schriftelijke contracten af moeten sluiten als een boer daarom vraagt. De wet is dinsdag met grote meerderheid aangenomen, meldt vakblad De Boerderij.

‘Besluit bejubeld’

Het besluit wordt volgens De Boerderij alom ‘bejubeld’. Zo spreekt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik van een ‘een historische stap’. ‘Dit is een historische dag voor de bescherming van boeren, tuinders en vissers in de EU tegen oneerlijke handelspraktijken door afnemers, handelaren en supermarktgiganten.’ Ook VVD-Europarlementariër Huitema zegt tevreden te zijn. Volgens hem zijn boeren en tuinders vaak een zwakke speler in de onderhandelingen met groet partijen zoals supermarkten. De wet helt volgens hem die scheve verhouding te herstellen.

Verkoop onder inkoopprijs

Een door sommige (Belgische) parlementariërs gewenst verbod om het verkopen van producten onder de inkoopprijs te verbieden, heeft het niet gehaald. Dat meldt de Belgische krant De Standaard. Ook meldt de krant dat de zestien door het parlement aangenomen richtlijnen slechts een minimum zijn. Lidstaten mogen dat aantal zelf uitbreiden.

CBL tegen

Of het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel de wet bejubelt, valt te betwijfelen. De branchekoepel liet in oktober vorig jaar weten dat de wet zorgt voor een oneerlijke positie van supermarkten. Het CBL stelde dat de wet niet alleen boeren en tuinders maar ook fabrikanten bevoordeelt in de onderhandelingen met supermarkten. ‘Het is een zware politieke interventie tegen contractvrijheid en ondernemerschap en vrije marktwerking in het algemeen voor een belangrijke keten waar alle burgers van Nederland dagelijks hun eerste levensbehoefte kopen’, aldus het CBL in een persverklaring. Volgens het CBL gaat uiteindelijk de consument de rekening betalen en dat in zijn portemonnee voelen.

Reageer op dit artikel