nieuws

AH laat klanten insecten sparen

Branche & Bedrijf 51360

ZAANDAM – Albert Heijn begint maandag met een spaaractie waarbij insecten de hoofdrol spelen. Kinderen kunnen volgens AH op deze manier alles leren over het belang van bekende en minder bekende insecten.

Albert Heijn werkt voor de actie samen met Naturalis Biodiversity Center. Volgens AH gaat het slecht met de biodiversiteit en de insecten in Nederland. Kennisinstituut Naturalis vindt het belangrijk dat iedereen die daar iets aan kan doen, dat ook weet.

Op insectensafari met Freek Vonk

Albert Heijn zegt zich als geen ander te realiseren hoe belangrijk insecten zijn voor producten in de supermarkt. ‘Zonder insecten zouden er bijvoorbeeld geen aardappelen, groente en fruit meer zijn.’ Onderdeel van de spaarcampagne is een educatief verzamelalbum waarin boeren en verschillende biologen, waaronder dr. Freek Vonk, je meenemen op insectensafari. Het album staat boordevol informatie over veertig verschillende insecten, hun kenmerken, natuurlijke leefomgeving en belang, bijvoorbeeld voor onze voedselvoorziening. In de bijbehorende AH Insecten app komen alle insecten in detail tot leven door middel van augmented reality (AR).

Nationale Bijentelling

Albert Heijn, Freek Vonk en Naturalis roepen bij de aftrap van de actie iedereen op om mee te tellen tijdens de Nationale Bijentelling in het weekend van 13 en 14 april. ‘Hoe meer we over bijen en hommels weten, hoe beter we ze kunnen helpen. En dat is nodig, want de 360 soorten bijen en hommels die in Nederland leven zijn kwetsbaar en hebben het zwaar. De helft van alle soorten is bedreigd. Daarom is het voor de natuur en landbouw inmiddels belangrijk om meer rekening met ze te houden’, meldt Albert Heijn.

Veel insecten verdwenen

Naturalis en Albert Heijn onderstrepen het belang van biodiversiteit. De afgelopen vijftig jaar is het Nederlandse landschap voor insecten namelijk steeds minder aantrekkelijk geworden. Vincent Kalkman, entomoloog van onderzoeksinstituut Naturalis: ‘Veel soorten hommels en vlinders zijn afgelopen jaren verdwenen uit het boerenland. Met beter beheer van wegbermen, aanpassingen in de landbouw en het verminderen van het gebruik van pesticiden kunnen we dat hopelijk terugdraaien. Dat is niet alleen mooier voor het landschap maar ook beter voor de natuur.’

Geen tomatensaus voor pizza’s

Anita Scholte op Reimer, directeur Kwaliteit & Duurzaamheid bij Albert Heijn is een groot voorstander van alternatieve teeltmethoden waardoor nuttige insecten en verstuivers beter hun werk doen. ‘We werken al jaren succesvol samen met onze telers en met partners als Natuur & Milieu om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen stap voor stap drastisch te verminderen. Ook stimuleren we bijvoorbeeld onze aardappeltelers om jaarlijks kilometers akkerranden in te zaaien met een speciaal mengsel van bloemen en kruiden.’ Zo neemt de biodiversiteit rondom de akkers toe en trekken de boeren natuurlijke ‘bestrijders’ als lieveheersbeestjes en sluipwespen aan, en belangrijke verstuivers als wilde bijen. Scholte op Reimer wijst op het belang hiervan: ‘Insecten hebben alles te maken met ons eten. Zonder bijen en zweefvliegen is het telen van appels en peren een stuk lastiger. Zonder hommels zijn er geen tomaten en is er geen tomatensaus voor pizza’s.’

Plaatjes bij elke €10 aan boodschappen

De insectenplaatjes- en tattoos zijn van 18 maart tot en met 14 april te sparen bij Albert Heijn. Voor elke €10 aan boodschappen ontvangen klanten een setje van twee insectenplaatjes en een insectenplaktattoo. Het verzamelalbum kost €1,49 en is verkrijgbaar in iedere AH-winkel. De AH Insectenapp is beschikbaar voor zowel Apple als Android.

Reageer op dit artikel