nieuws

Rechter: tijdelijke AH Hendrikse mag

Branche & Bedrijf 1612

Rechter: tijdelijke AH Hendrikse mag
Hans Hendrikse in 2014 met een tekening van de tijdelijke winkel. Foto: Jan Willem van Vliet

ZUIDLAREN – Albert Heijn-ondernemer Hans Hendrikse mag een tijdelijke supermarkt in Zuidlaren bouwen in afwachting van nieuwbouw van zijn supermarkt.

Dat heeft de rechter besloten in een kort geding dat de AH-franchiser tegen de gemeente Tynaarloo voerde, meldt RTV Drenthe. Met de uitspraak van woensdag komt een eind aan een jarenlange strijd tussen de ondernemer en de gemeente. Hendrikse kreeg ruim vier jaar terug al een vergunning voor de supermarkt die op het voormalig beursterrein Prins Bernhardhoeve moet komen. Hij kreeg echter nooit een huurovereenkomst voor de grond.  De gemeente moet die vergunning van de rechter nu binnen twee weken regelen.

Lang in gesprek

De ondernemer zegt op de website van de regionale zender blij te zijn met de uitspraak. ‘Eindelijk, het voelt als een ontlading.’ Opgelucht zegt hij: ‘We zijn al zo lang in gesprek en willen dit al zo lang.’ Meer dan vier jaar geleden liet hij in Distrifood al eens een tekening van zijn noodsupermarkt zien. Maar in oktober 2014 werd het plan door de gemeente op de lange baan geschoven omdat er eerste een structuurvisie moest komen.

Rechter: voldoende ruimte

De gemeente zei tijdens de rechtszaak binnen drie jaar aan de slag te kunnen met een definitieve invulling van het terrein. De rechter acht dit onwaarschijnlijk en te ambitieus. Bovendien is er volgens de rechter voldoende plek op het voormalige beursterrein voor een noodwinkel zonder dat die een vertraging oplevert voor de ontwikkeling van de grond.

Ook permanente supermarkt

Hendrikse krijgt op het Prins Bernhard-terrein uiteindelijk ook een nieuwe permanente supermarkt. Omdat zijn huidige winkel te klein is (circa 700 vierkante meter vvo), wilde hij in  afwachting daarvan graag een noodwinkel. Daar ging de gemeente vier jaar geleden in mee. Toen de tijd vorderde, veranderden de plannen diverse keren. Inmiddels zijn er afspraken met twee extra supermarkten die zich ook op het terrein mogen vestigen. De gemeente vreest dat die ook een tijdelijke winkel willen bouwen en werkte daarom niet meer mee aan de plannen van de AH-ondernemer.

Inventaris al in huis

De ondernemer wil nu zo snel mogelijk aan de slag. Nu het stoplicht op groen staat zegt hij het proces om een tijdelijke winkel te bouwen  in gang te kunnen zetten. ‘De inventaris had ik al in huis.’ Wanneer de tijdelijke winkel opent, is nog niet bekend.

 

Reageer op dit artikel