nieuws

Gemeente in beroep tegen AH Zuidlaren

Branche & Bedrijf 1687

Gemeente in beroep tegen AH Zuidlaren
Hans Hendrikse in 2014 met een tekening van de tijdelijke winkel. Foto: Jan Willem van Vliet

ZUIDLAREN  – De gemeente Tynaarloo houdt zich aan de uitspraak van de rechter dat AH-franchiser Hans Hendrikse een tijdelijke winkel mag bouwen in Zuidlaren, maar gaat wel in beroep.

AH-franchiser Hans Hendrikse kan de door hem gewenste tijdelijke winkel bouwen op het terrein van de voormalige beurs- en evenementenlocatie Prins Bernhard Hoeve in Zuidlaren, meldt het  Dagblad van het Noorden. De gemeente biedt hem een huurcontract aan voor de benodigde grond, maakte de gemeente maandag bekend. Tynaarloo voldoet zo aan een uitspraak van de rechter op 7 februari in een kort geding dat door de AH-franchiser was aangespannen.

Gemeente gaat in beroep

Overigens schuilt er wel een addertje onder het gras. De  gemeente maakte tegelijkertijd bekend tegen het vonnis in beroep te gaan. Er zitten volgens het gemeentebestuur te veel ‘open einden’ aan de uitspraak. ‘Maar in de tussentijd werken we mee aan de komst van een tijdelijke Albert Heijn’, zegt wethouder René Kraaijenbrink in de krant. Bovendien staat volgens hem een tijdelijke AH de planvorming in de weg. Samen met bewoners en ondernemers wil hij een plan maken voor het centrum van het dorp. Dat moet dit jaar gestalte krijgen en in 2021 zou de bouw van start moeten gaan. Volgens de wethouder gaat dat niet lukken als er 4 jaar een tijdelijke winkel op het terrein staat.

Tijdelijke winkel weer afbreken

Als de gemeente in beroep gelijk krijgt zou dat kunnen betekenen dat Albert Heijn de tijdelijke winkel weer zou moeten afbreken. ‘Albert Heijn neemt dus wel een risico als ze gaan bouwen’, aldus de wethouder. De advocaat van AH en Hendrikse noemt het in een eerste reactie in de krant teleurstellend dat de gemeente in beroep gaat, maar lijkt vol vertrouwen. ‘Wij gaan er vanuit dat onze zaak staat als een huis. Dinsdag beraden we ons op de reactie van de gemeente en zullen we aangeven hoe we daar mee om gaan.’

Jaren bezig

Hendrikse is al jaren bezig met plannen voor een nieuwe winkel, omdat zijn huidige supermarkt met 730 vierkante meter vvo veel te klein is. Meer dan 4 jaar geleden liet hij in Distrifood al eens een tekening van een noodsupermarkt zien in afwachting van definitieve nieuwbouw van zijn winkel. In oktober 2014 werd dat plan door de gemeente op de lange baan geschoven, omdat er eerst een structuurvisie moest komen. En hoewel hij wel een vergunning had voor de bouw van een tijdelijke winkel, kreeg hij nooit een huurovereenkomst voor de grond.

 

Reageer op dit artikel