nieuws

McDonald’s verliest Big Mac-handelsmerk

Branche & Bedrijf 1111

McDonald’s verliest Big Mac-handelsmerk
Foto: Shutterstock

ALICANTE – Fastfoodketen McDonald’s heeft in Europa het ‘Big Mac’-handelsmerk verloren, waardoor andere bedrijven de naam mogen gebruiken. Dat heeft de European Union Intellectual Property Office (EUIPO) in Spanje deze week bepaald.

De Ierse concurrent van McDonald’s, Supermac’s, heeft de EUIPO ervan overtuigd het handelsmerk te laten vervallen. Met deze uitspraak is voor de Ierse keten de weg vrij naar de Britse en Europese markt, meldt The Guardian. Supermac-topman Pat McDonagh noemt het een unieke overwinning: ‘Dit is een overwinning voor alle kleine bedrijven. Het weerhoudt grotere bedrijven ervan handelsmerken te opeisen zonder de intentie ze te gebruiken.’

‘Supermac naast Big Mac zorgt voor verwarring’

Het handelsmerk, dat sinds 1996 op ‘Big Mac’ zit, hield de Ieren tegen het fastfoodbedrijf internationaal op de kaart te zetten. McDonalds pleitte al die jaren dat de vergelijking tussen Big Mac en Supermac verwarrend zou zijn voor de consument. De EUIPO zegt nu dat McDonalds onvoldoende gebruikmaakt van het handelsmerk. McDonagh: ‘We zeiden dat er geen verwarring zal zijn. Big Mac en Supermac zijn twee verschillende dingen.’

Supermac’s

Supermac’s heeft momenteel 106 vestigingen in Ierland en Noord-Ierland. Het eerste restaurant opende in 1978 in Ballinasloe.

McDonalds kan nog in hoger beroep tegen de uitspraak.

Reageer op dit artikel