nieuws

Jumbo Veltink daagt klanten uit voor afvalrace

Branche & Bedrijf 883

Jumbo Veltink daagt klanten uit voor afvalrace
Foto: Ton Kastermans

NIJKERK – Jumbo-ondernemer Rob Veltink daagt zijn klanten en medewerkers uit samen met hem af te vallen. Voor iedere kilo die ze verliezen, doneert hij €10 aan een goed doel.

Veltink wil eerst zijn ‘eigen verhaal’ vertellen voordat hij überhaupt over de actie begint. Zelf heeft hij altijd overgewicht gehad, hoewel hij daar op generlei wijze onder leed. ‘Ik heb er nooit issues mee gehad en had gewoon een leuk leven. Ik werd er ook nooit om gepest of iets dergelijks.’ Negen jaar geleden, toen zijn tweede kind werd geboren, kwam de omslag. ‘Ik vond het tijd worden om er iets aan te doen. Ik had tot dan toen het optimale uit het leven gehaald en om dat te blijven doen, moest het roer om. Wilde ik gezonder gaan leven.’

Zestig kilo lichter

In de zeven jaar daarna, raakte hij in totaal maar liefst 60 kilo kwijt. ‘De eerste 10 gingen snel, de tweede 10 kilo kostten al veel meer moeite. Daar moest ik al anders voor gaan leven en bijvoorbeeld gaan sporten. Ik ben bij diëtisten, sportcoaches en huisartsen geweest. Ik heb ook ieder denkbaar dieet geprobeerd en kan je vertellen dat Sonja Bakker en andere crashdiëten geen moer helpen. De kilo’s die je daarmee kwijtraakt, zitten er zo weer aan.’ Na het verlies van de 60 kilo, wilde hij er nog 10 kwijt. Daar kwam het echter niet van. ‘Het was het afgelopen jaar erg druk, daardoor is er zelfs weer 10 kilo bijgekomen.’ Zijn eigen doel is derhalve om 22,5 kilo kwijt te raken. Dat komt neer op 1,5 tot 2 kilo per week. ‘Dat is iets te veel van het goede, 2 tot 3 kilo per maand is eigenlijk de beste weg. Maar ik wilde zelf een ambitieus doel stellen.’

Klanten uitdagen via Facebook

In dat streven om af te vallen wil hij medewerkers en klanten meenemen. Via Facebook vertelde hij over zijn eigen doel en daagt klanten uit om mee te doen. ‘Dat idee is een beetje spontaan ontstaan. Ik heb dus geen promotiemateriaal gemaakt.’ Hij broedt ook nog op een goede manier om de afvalrace af te trappen. ‘Ik heb genoeg diëtisten en sportcoaches en dergelijke in mijn netwerk. Wellicht dat zij wat kunnen betekenen.’

Opbrengst naar strijd tegen multiple sclerose

7 januari ging hij zelf van start op met Pasen (20 april) te eindigen. ‘Maar mensen mogen ook tussendoor instromen.’ Voor iedere kilo die hij verliest, zoekt hij sponsoring. De opbrengst van zijn afvalrace gaat naar een Multiple Sclerose-stichting, een doel dat hem nauw aan het hart ligt omdat zowel zijn schoonzus als broer aan die ziekte lijden. ‘Mijn broer kreeg het anderhalf jaar geleden. Hij was een krachtig mens, maar daar is geen schijntje van over. Als ik zie hoeveel moeite het smeren van een boterham hem nu al kost…’, doet hij er even het zwijgen toe.

Al twintig mensen hebben zich gemeld

Zelf sponsort hij de klanten die mee gaan doen in zijn afvalrace. Voor iedere kilo die ze kwijtraken, doneert hij €10. Ze hoeven alleen aan te geven hoeveel kilo ze willen verliezen en hoeveel ze daadwerkelijk verliezen. ‘Ik vraag niet naar hun gewicht. Dat is te privé.’ De opbrengst gaat naar een goed doel van hun eigen keuze. Inmiddels hebben zich al bijna twintig mensen aangemeld. ‘Een medewerker en een aantal klanten. Sommigen van hen ken ik, anderen niet.’ Een aantal spaart net als hij voor de MS-stichting, anderen onder meer voor Kika.

Gaaf dat mensen zich kwetsbaar opstellen

In totaal kunnen de medeafvallers honderden kilo’s verliezen. Dat gaat hem dan duizenden euro’s kosten. ‘Dat is geen probleem, dat geld gaat immers naar goede doelen. Bovendien vind ik het gaaf dat ze zichzelf kwetsbaar opstellen door mee te doen.’ Zelf zoekt hij ook nog sponsors. ‘Schrijf maar op dat ik Colette Cloosterman oproep mij te gaan sponsoren. En fabrikanten en leveranciers. Ze hoeven alleen maar even te bellen.’
Het doel van zijn actie is tweeledig. ‘Voor mezelf is het een stok achter de deur. Nu wil en zal ik mijn streefgewicht halen.’ Zijn tweede doel is om anderen te helpen met hun doel. ‘Ik weet hoe moeilijk het is. Ik heb genoeg tips en trucjes waar anderen van kunnen profiteren. Op die manier helpen we elkaar.’

Reageer op dit artikel