nieuws

Justitie jaagt op supermarktbendes

Branche & Bedrijf 1114

Justitie jaagt op supermarktbendes
Foto: Shutterstock

ZEIST – Mobiele bendes die supermarkten leegroven komen niet meer weg met een boete, maar belanden in de gevangenis. Dat is onderstreept in een zaak rond zeven winkels in Leeuwarden.

Het opleggen van zware gevangenisstraffen aan leden van internationale mobiele bendes is één van de uitkomsten van een verbeterde samenwerking tussen politie en justitie. Waar tot voor kort een taakstraf of geldboete werd opgelegd, kunnen criminelen nu rekenen op een verblijf achter de tralies. Dit werd recent duidelijk in een zaak tegen leden van een bende die voor €1200 aan producten, als tandpasta en scheermesjes, had gestolen uit zeven supermarkten in Leeuwarden. In de auto van het rondreizende geboefte lag naast de buit ook een boekje met daarin de plannen voor de rooftocht. Zodoende konden de producten worden getraceerd, waarna de supermarkten werden geïnformeerd. Vervolgens leverden camerabeelden uit de winkels het definitieve bewijs.

‘Flinke gevangenisstraf’

‘Normaal gesproken staat er voor winkeldiefstal een taakstraf, nu eiste de officier van justitie een flinke gevangenisstraf van een aantal maanden’, zegt politiewoordvoerder Ed Kraszewski. ‘Ander voorbeeld: in Amersfoort stond recent een first offender voor de rechter. Die komt er normaal gesproken genadig van af, maar kreeg nu een maandenlange gevangenisstraf aan zijn broek.’

Ook de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) werkt volgens Kraszweski mee aan de hardere aanpak van internationale dieven. ‘Als de vreemdelingen een flink strafblad hebben, kan de IND de boeven het land uitzetten. Doe dus vooral aangifte, zou ik tegen de winkeliers willen zeggen.’

Taskforce mobiel banditisme

De dadendrang is mede het gevolg van de oprichting, afgelopen zomer, van een taskforce mobiel banditisme. Hierin werken onder meer Openbaar Ministerie (OM), politie en detailhandel samen om mobiel banditisme te tackelen. Volgens Bert van Steeg, secretaris Winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland, moet die samenwerking tot meer leiden. ‘Het OM zou nog een slag dieper moeten gaan. Het is zaak ook de netwerken achter de bendes bloot te leggen. Dat gebeurt nu te weinig. De gestolen spullen worden immers doorverkocht en die organisaties moeten we nog beter in kaart brengen.’

Reageer op dit artikel