nieuws

Ramkrakers AH moeten jaren de cel in

Branche & Bedrijf 2361

Ramkrakers AH moeten jaren de cel in
Bert Jansen (archief)

UTRECHT – De rechtbank in Utrecht heeft een bende ramkrakers veroordeeld tot celstraffen van tussen de 5 en 10 jaar. De groep pleegde in 2015 en 2016 een reeks ramkraken bij Albert Heijn-vestigingen vanwege de daar aanwezige ING-pinautomaat.

Het betreft een groep van zeven daders die in wisselende samenstelling volgens de rechtbank verantwoordelijk is voor ramkraken in Almelo, Axel, Driebergen, Hilversum, Nuland, Utrecht en Uithoorn. In Hilversum en Uithoorn sloeg de groep zelfs nog twee keer toe. De rechtbank houdt de groep ook verantwoordelijk voor pogingen tot een plofkraak in Soest en Weesp en een poging om binnen te dringen in een bedrijfspand in Lopik. Het Openbaar Ministerie beschuldigde de groep van nog meer ram- en plofkraken, in totaal 20, maar die achtte de rechtbank niet bewezen.

Schadevergoeding van €760.000

De rechtbank stelt in zijn vonnis dat de daders ‘op zeer professionele wijze’ handelden. Hij veroordeelde de daders niet alleen tot celstraffen van 5 tot 10 jaar, maar ook tot het betalen van een schadevergoeding van in totaal €760.000. Ten slotte stelde de rechtbank dat beslag moet worden gelegd op de ongeveer €370.000 winst die de groep boekte. Het gaat bij de verdachten om een groep rond David R. Volgens het AD is hij de zoon van topcrimineel Henk ‘Zwarte Cobra’ R., die een straf uitzit in de  Verenigde Staten voor het plan om xtc-pillen naar de VS te smokkelen. De zes andere verdachten zijn allen afkomstig uit de omgeving rond Utrecht. De zeven zouden volgens justitie met de 20 kraken goed hebben geboerd. Eén van hen zou er zelfs meer dan €200.000 aan hebben overgehouden.

Gepakt na goed voorbereide kraak in Soest

Drie verdachten, onder wie David R., werden gepakt na een goed voorbereide kraak in Soest. Na de plofkraak verborgen ze zich in een vooraf geprepareerde bouwkeet in de nabijheid van de AH-vestiging. De ‘schaftwagen’ was voorzien van isolerende folie zodat een politiehelikopter met warmtecamera’s ze niet zou ontdekken. Dat de politie de drie wel ontdekte, kwam doordat de ramen van de keet na enkele uren door hun adem besloegen, wat werd opgemerkt door een oplettende politieman. Een andere verdachte werd gepakt na een kraak in Almere.

Bende al eerder in vizier van politie

Politie en justitie hadden de zeven plofkrakers overigens al in maart 2016 in het vizier, maar had toen nog geen overtuigend bewijs. Door DNA-sporen, met inkt besmeurde bankbiljetten en afgetapte telefoongesprekken denkt justitie het bewijs rond te hebben. Bij de kraken zijn grote geldbedragen buitgemaakt, variërend van €8100 tot €71.000. De daders moeten direct de cel in van de rechter.

Reageer op dit artikel