nieuws

Muller: ‘Ahold moet meer experimenteren’

Branche & Bedrijf 1919

Muller: ‘Ahold moet meer experimenteren’
Foto: ANP

HARTFORD – Topman Frans Muller van Ahold Delhaize wil dat het bedrijf minder conservatief wordt in zijn aanpak. ‘We moeten meer durven experimenteren. Ik wil meer inspiratie en creativiteit zien en minder vaak horen ‘dat kan niet’ of ‘dat gaat niet’ zonder dat we het geprobeerd hebben.’

Dat zegt Muller in Het Financieele Dagblad. Volgens de man die sinds vijf maanden de hoogste baas van Ahold Delhaize is, was de onderneming daar altijd huiverig voor. ‘We waren behoudend en probeerden de regie over ons bedrijf strak in de hand te houden. Maar ik vind dat we meer met de buitenwereld moeten delen waar we mee bezig zijn: onze successen en mislukkingen.’ Het hoort bij de nieuwe koers die Muller heeft opgezet als opvolger van Dick Boer. De nadruk komt meer te ligen op e-commerce en technologie. Het is volgens Muller ook noodzakelijk om de juiste mensen aan te trekken.

Ahold Delhaize doet niet onder voor Amazon

Muller zegt niet geschrokken te zijn van de overname van Whole Foods Market door de online gigant Amazon, een deal die de Amerikaanse supermarktindustrie op zijn kop zette. Ahold Delhaize zou op veel vlakken niet veel onder doen voor Amazon, al moet het nog wel beter. ‘We moeten ons onderzoek naar kunstmatige intelligentie en robotica versnellen.’ Daartoe moet Ahold Delhaize meer in beeld komen bij technologiereuzen. ‘De wereld is te complex om niet samen te werken.’

Samenwerking met universiteiten levert resultaat op

Dat is onder meer te zien in een samenwerking die is opgezet met de Technische Universiteit in Delft en de Universiteit van Amsterdam, waar onderzoekers met steun van Ahold Delhaize onderzoek doen naar kunstmatige intelligentie en robotica. ‘Dat heeft nu al toepassingen opgeleverd voor onze business.’

Lees ook: Ahold verdubbelt online omzet per 2021

Reageer op dit artikel