nieuws

Lidl-dc koelt koeling niet tijdens piekuren

Branche & Bedrijf 2453

Lidl-dc koelt koeling niet tijdens piekuren

NIJMEGEN – Het Lidl-distributiecentrum in Oosterhout, nabij Nijmegen, mindert het energieverbruik tijdens de piekuren.

Lidl gaat de koeling van de vriescel in het dc zachter zetten op verzoek van Liander. De netbeheerder wil er daarmee zeker van zijn dat er voldoende stroom is voor groeiende wijk Nijmegen Lent en het nieuwe bedrijvenpark bij de A15. Ook het Nijmeegse Van der Valk-hotel is op het verzoek van Liander ingegaan. Beide bedrijven krijgen een vergoeding voor de maatregel, schrijft De Gelderlander.

‘Vriescel opwarmen tot de bovengrens’

Arnold Baas van Lidl zegt erover: ‘Klanten merken er niets van. Als Liander erom vraagt, zetten we de koeling ‘s nachts harder en tijdens piekuren zachter. Dan laten we de vriescel opwarmen tot aan de bovengrens.’ Als de koeling toch te warm dreigt te worden, gaat het belang van Lidl boven dat van Liander, aldus Baas.

Van der Valk: ‘Winst voor iedereen’

Van der Valk Nijmegen-directeur Thijs Boomkens spreekt van winst voor iedereen: het hotel krijgt vergoeding, inwoners van Nijmegen-Noord kunnen ’s avonds koken en Liander hoeft geen dure kabel te kopen om de stroomvoorziening te verzekeren.

Seintje van energiebedrijf

De maatregel geldt voor vier jaar en is nodig omdat het nieuwe Nijmeegse stadsdeel steeds groter wordt en de stroomvoorziening nog niet volledig berekend is op de extra huishoudens. Beide bedrijven krijgen een seintje van energiebedrijf Scholt Energy Control als ze gas terug moeten nemen. Het hotel gebruikt hiervoor warmte die eerder opgeslagen is. Lidl kan stroom putten uit een grote batterij.

Reageer op dit artikel