nieuws

Hema-kwartaalcijfers: last van warme najaar

Branche & Bedrijf 1655

Hema-kwartaalcijfers: last van warme najaar
Foto: Shutterstock

AMSTERDAM – Warenhuisketen Hema heeft in het derde kwartaal last gehad van het aanhoudende warme weer in Noord-Europa. Het warenhuis sloot het kwartaal af met winst, maar deze was lager dan vorig jaar.

Dat blijkt uit kwartaalcijfers van de keten (augustus t/m oktober). Door het warme weer kochten klanten minder kleding en bleef de omzet op winterartikelen achter. Ook de overgang naar een nieuw computersysteem en distributiecentrum voor online bestellingen hadden hun invloed op de lagere cijfers.

Nettowinst en -omzet dalen

Hema’s nettowinst liep terug van €4,6 miljoen in het derde kwartaal vorig jaar naar €2,7 miljoen nu. De netto-omzet kwam 1,2 procent lager uit op €304,4 miljoen. Het genormaliseerde EDITBA daalde met 11 procent naar €30,6 miljoen. Volgens topman Tjeerd Jegen heeft de keten ondanks de tijdelijke tegenwind goede zaken gedaan: ‘In het derde kwartaal hebben we wederom een nettowinst geboekt en is onze brutomarge verder verbeterd.’

Hema: ‘Positieve start Q4 2018’

In de eerste helft van het vierde kwartaal 2018 is de omzet sterk verbeterd. Dit is volgens Hema een direct gevolg van de overgang naar kouder weer. De keten maakt zich daarom geen zorgen en zegt dat het de marktpositie is behouden. ‘Zonder deze tijdelijke effecten zien we dat onze groeistrategie resultaat heeft. Daarom blijven we ons richten op het verbeteren van onze marktpositie in de kernmarkten Nederland en België, e-commerce en versnelling van de internationale expansie’, aldus Jegen.

Buitenland

Internationaal gezien is de omzet in het derde kwartaal van 2018 verder gestegen. Het winkelnetwerk is uitgebreid met een winkel in Duitsland en een in het Verenigd Koninkrijk. Hema verwacht in de komende periode meer Europese winkels te open. Ook in het Midden-Oosten zullen meer winkels komen. Op het gebied van e-commerce heeft Hema een nieuw dc in gebruik genomen voor online bestellingen. Het warenhuis zegt hiermee de komende jaren fors meer bestellingen te kunnen verwerken.

Wilco Jiskoot

Vandaag maakte Hema bekend dat bankier Wilco Jiskoot de nieuwe president-commissaris is van de keten. Eigenaar Marcel Boekhoorn is benoemd tot commissaris.

Reageer op dit artikel