nieuws

EU: Strakkere regels voor supermarkten

Branche & Bedrijf 1486

EU: Strakkere regels voor supermarkten

BRUSSEL – Een nieuwe wettelijke bescherming van kleine landbouwbedrijven in de EU heeft ook gevolgen voor supermarkten.

Supermarkten en groothandelaars moeten hun leveranciers tijdig betalen voor bederfelijke levensmiddelen, mogen bestellingen niet meer op het laatste moment annuleren of contracten zomaar veranderen. Dat is de conclusie van een nieuwe wettelijke bescherming van boeren tegen, in de ogen van de EU, oneerlijke praktijken door handelspartners.

Onverkochte waren

De EU-landen zijn de nieuwe wetgeving in Brussel met het Europees Parlement en de Europese Commissie overeengekomen. De commissie had in april voorstellen ingediend om een einde te maken aan de, volgens de EU, ongelijke onderhandelingspositie van boeren. Terugsturen van onverkochte waren of een leverancier laten betalen voor advertenties en promoties van de koper kan voortaan alleen nog met instemming van beide partijen. Er komen ook vertrouwelijke klachtenprocedures.

Formeel bekrachtigen

De lidstaten kunnen sancties instellen als de regels worden geschonden. Het is voor het eerst dat op EU-niveau wetgeving op dit gebied komt. Het akkoord moet nog formeel worden bekrachtigd en kan dan in nationale wetgeving worden omgezet. De commissie verwacht geen hogere prijzen door de nieuwe wet.

Reageer op dit artikel