nieuws

AH, Jumbo en Plus starten omprijzing om btw

Branche & Bedrijf 46344

AH, Jumbo en Plus starten omprijzing om btw
Bij elektronische schapkaartjes zijn de prijzen met een druk op de knop aan te passen.

DOETINCHEM – Albert Heijn, Jumbo en Plus passen de komende dagen prijzen aan vanwege de btw-verhoging die op 1 januari ingaat.

De drie grote supermarktketens passen alle drie hun prijzen aan vanwege de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Dat blijkt uit een belrondje van Distrifood langs ondernemers van de drie formules. Die zetten extra uren in om de duizenden schapkaartjes te vervangen.

Plus

Plus-ondernemer Adriaan Verheul in Benthuizen maakt 31 december in de middag een start met het vervangen van de schapkaartjes. ‘We maken rond 13.00 uur een beginnetje. Woensdagochtend 2 januari gaan we de grote bulk doen. Ik schat dat we in totaal zo’n 12.000 kaartjes moeten vervangen.’ Vooralsnog heeft hij er 45 extra uren voor ingepland. ‘Daar komen we een heel eind mee.’

Jumbo

Jumbo-ondernemer Rudy Veldkamp in Den Ham weet nog niet van hoeveel artikelen hij de prijzen moet gaan aanpassen. ‘Buiten de reguliere prijsaanpassingen, dat zijn er meestal honderden per week, hebben we nu nog geen nieuwe prijskaartjes binnen.’ Jumbo heeft wel aangekondigd dat hij er uren voor moet vrijmaken. ‘Ze zullen in de loop van de volgende week wel binnenkomen. Hoeveel het er worden. Dat weet ik nog niet.’

Albert Heijn

Ook Albert Heijn past de prijzen aan vanwege het nieuwe btw-tarief. Justin Maathuis van de AH-vestiging van Patrick ten Hove in Enter zegt minimaal 10.000 nieuwe prijskaartjes binnen te hebben gekregen. Er zat zelfs een speciaal kistje bij om ze per gangpad te sorteren. ‘Dat werkt uitstekend.’ Maathuis verwacht in totaal zo’n 60 uur in te moeten zetten om de prijswijzigingen door te voeren.

Coop volgt markt

Coop-ondernemer Rik Nijenhuis in Blaricum start naar zijn verwachting 2 januari met omprijzen. Het betreft ‘duizenden’ aanpassingen. ‘Het kunnen er later meer worden.  Coop volgt de markt. Ik heb vooralsnog 40 uur ingepland.’

Spar wacht af

Carlo de Neve, Spar-ondernemer in Rilland, zegt nog helemaal niet met eventuele prijsverhogingen bezig te zijn. ‘We zullen de eerste weken van het nieuwe jaar wel prijzen gaan aanpassen. Er zal wel eerst gekeken worden wat andere formules doen.’

Prijsoorlog

Plus-ondernemer Verheul hoopt dat het bij één grote prijsaanpassing blijft. ‘Ik hoop niet dat er een formule niet meedoet, dat je gedoe krijgt. Een soort prijsoorlog. Dan kan je een week later weer al je prijzen gaan aanpassen.’ Coop-man Nijenhuis is er van overtuigd dat dit niet gaat gebeuren. ‘Er is berekend dat als je de btw-verhoging niet doorvoert, dat dit onder aan de streep 2 procent scheelt. Dat kan geen enkele formule missen, ook Jumbo en AH niet.’

Reageer op dit artikel