nieuws

100.000 handtekeningen tegen btw-verhoging

Branche & Bedrijf 1759

100.000 handtekeningen tegen btw-verhoging
Foto: Archief, winkel in huidige opzet met verpakking

AMSTERDAM – Voedselwaakhond Foodwatch heeft ruim 100.000 handtekeningen verzameld tegen de hogere btw op groente en fruit.

De voedselwaakhond stuurt de steunbetuigingen van de 100.000 aangesloten Nederlanders per e-mail naar Kamerleden van VVD, CDA, D66 en CU. Dat meldt Ad.nl. Foodwatch maakt zich zorgen dat meer mensen ongezond gaan eten en dat dit leidt tot meer overgewicht en hogere zorgkosten: ‘Met het eten in de supermarkt gaat iets vreselijk mis. Sinds de eeuwwisseling is suiker 18 procent goedkoper geworden, maar groenten en fruit zijn juist enorm in prijs gestegen. Je zou verwachten dat de overheid ingrijpt om ervoor te zorgen dat gezond eten niet duurder wordt. Maar ze doet juist het tegenovergestelde.’

‘Geen btw op bio’

Foodwatch is niet de eerste organisatie die zich verzet tegen de btw-maatregel. Vanuit de conservensector en de bio-branche gingen eerder al geluiden op. Via de website Geenbtwopbio.nl zamelden initiatiefnemers in april al 80.000 handtekeningen op. In augustus zei een van de betrokkenen, Odin-directrice Merle Koomans van den Dries, desgevraagd dat ze nog geen reactie had vanuit Den Haag: ‘Ik heb de indruk dat het een lastig onderwerp is en dat men daarom niet reageert of meedoet.’ Het verbaasde haar dat verder niemand ermee bezig leek te zijn om de maatregel terug te laten draaien.

Geen uitzondering

Het kabinet zegt naar aanleiding van de nieuw aangeboden handtekening wederom geen uitzondering te kunnen maken voor gezond voedsel, vanwege Europese regels.

Reageer op dit artikel