nieuws

Preventieakkoord: suikergehalte fris 30% lager

Branche & Bedrijf 933

Preventieakkoord: suikergehalte fris 30% lager
Foto: Shutterstock

DEN HAAG – In de komende 6 jaar moet het suikergehalte in frisdrank met 30 procent omlaag. Het is een van de maatregelen die in het zogenoemde preventieakkoord staan.

De partijen willen overgewicht te lijf door een lager suikergehalte in frisdrank te verplichten. Van een suikertaks komt het niet, werd al eerder duidelijk.

Roken op veel plekken taboe

Roken is voortaan taboe op scholen, zorginstellingen, de kinderopvang, sportclubs, in speeltuinen en bij kinderboerderijen en rookruimtes bij bedrijven verdwijnen. Maar wie wil stoppen, krijgt dat vergoed, staat in een concept van het zogenoemde preventieakkoord waarover RTL Nieuws als eerste berichtte.

Preventieakkoord tegen roken, overgewicht en alcoholmisbruik

De afspraken zijn de uitkomst van onderhandelingen tussen staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) en een vijftigtal bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Ze willen met het akkoord roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik tegengaan.

Sigaretten gaan €10 kosten

De krachtigste maatregelen worden getroffen tegen roken. Dat wordt veel duurder. Sigaretten gaan in de nabije toekomst minstens €10 per pakje kosten. Ook e-sigaretten, met én zonder nicotine, vallen straks onder het rookverbod. Wie in de zorg werkt, mag tijdens werktijd niet meer roken en evenmin ‘herkenbaar zijn als roker’.

Mogelijk minimumprijs op drank

De onderhandelaars willen verder onderzoeken of drank een minimumprijs moet krijgen, om zo overmatig drinken terug te dringen. De accijnzen op alcoholhoudende dranken gaan niet meestijgen met de inflatie, zoals eerder nog is geopperd.

Zie ook: Pakje sigaretten gaat ruim €10 kosten

Reageer op dit artikel