nieuws

‘Nederlander drinkt 20 procent minder alcohol’

Branche & Bedrijf 909

‘Nederlander drinkt 20 procent minder alcohol’

DEN HAAG – Uit cijfers van het RIVM blijkt dat Nederlanders bijna 20 procent minder alcohol zijn gaan drinken ten opzichte van zes jaar geleden.

Ook andere cijfers in het onderzoek sluiten aan bij deze uitkomst. Zo is er een daling te zien voor wat betreft overmatig drinken van 24 procent in de afgelopen 15 jaar. Ook daalt alcohol tijdens verkeersdeelname van 4 procent in 2002 naar 1,4 procent in 2017. Ook komt het steeds minder vaak voor dat vrouwen tijdens de zwangerschap alcohol drinken, namelijk 8,9 procent in 2015 tegenover 22,4 procent in 2007.

STIVA verheugd over cijfers

Peter de Wolf, directeur van Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) is verheugd over de cijfers: ‘Opnieuw zien we bevestigd dat verantwoord drinken in Nederland de norm is. Gezamenlijke inspanningen via het nog af te sluiten Nationale Preventie Akkoord zullen hopelijk nog een extra boost geven aan het tegengaan van problematisch alcoholgebruik.’

Onderzoek onder 4000 Nederlanders

De cijfers van het RIVM betreffen de consumptie van alcoholhoudende dranken door mensen tussen de 9 en 69 jaar oud. De vorige meting vond plaats in de jaren 2007-2010. Behalve naar alcoholconsumptie keek het RIVM naar een breder plaatje. Het voedingspatroon van ruim 4000 kinderen en volwassenen werd in kaart gebracht. Deze voedselconsumptiepeiling bevat gedetailleerde gegevens over wat, waar en wanneer Nederlanders eten en drinken.

Zie ook: RIVM: Nederlanders eten iets gezonder

Reageer op dit artikel