nieuws

Betaalstichting heft zichzelf op

Branche & Bedrijf 915

DEN HAAG – De Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen heft zichzelf op, omdat de doelen, zoals veiliger betalen, zijn bereikt.

Betaalstichting heft zichzelf op
De mensen achter de Stichting. Achterste rij: Renate de Vree, Janwillem Burgering en Henk van de Broek. Voorste rij: Gijs Boudewijn, Miriam Osten en Jacques Parson.

Nederland is koploper in de Eurozone wat betreft het aantal pinbetalingen en het aantal pinautomaten. Jaar na jaar nam het aantal pinbetalingen toen en werden records gebroken en mijlpalen bereikt. Eind 2005 kwamen banken en toonbankinstellingen (detailhandel, horeca, tankstations) het Convenant Betalingsverkeer overeen. Sindsdien is samengewerkt aan een veiliger, efficiënter en betrouwbaarder betalingsverkeer in Nederland. Het Convenant loopt dit jaar ten einde en de doelen zijn gehaald. Reden voor de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen om zich op te heffen.

Bijna overal pinnen

In Nederland staan ruim 360.000 betaalautomaten. Zowel in de detailhandel als bij tankstations is pinnen al jaren gemeengoed. In de ambulante handel en de horeca is de mogelijkheid om te pinnen recent sterk gegroeid. Dat is een van de resultaten van de Convenantsamenwerking. In de horeca wordt de pinpas inmiddels bij 92 procent van alle horecagelegenheden geaccepteerd, terwijl dat in 2005 nog maar 50 procent was. Bij de ambulante handel geldt dat inmiddels 85 procent van de ambulante handelaren de pinpas accepteert, terwijl dat percentage in 2005 nog op 21 procent lag.

Doelstelling 60 procent pin gehaald

Een ander belangrijk resultaat is de groei van het aantal pinbetalingen. Het aantal pintransacties is sinds 2005 verdrievoudigd, van 1,3 miljard in 2005 naar ruim 4 miljard in 2018. Het aantal pinbetalingen is het aantal contante betalingen inmiddels ruimschoots voorbij gestreefd. Met een verhouding van 61 procent pinbetalingen en 39 procent contante betalingen halverwege 2018 is de doelstelling van de Stichting (60 procent pin versus 40 procent contant aan het einde van 2018) ruimschoots gehaald. Mede dankzij grootschalige campagnes als ‘Pinnen, ja graag’ en ‘Klein bedrag? Pinnen mag!’ is het pingebruik sterk gegroeid. De komst van contactloos betalen zorgt ervoor dat consumenten óók hun kleine bedragen steeds vaker pinnen. Inmiddels is tweederde van de pinbetalingen voor een bedrag van minder dan €20.

Bron: Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen

Kosten ondernemers daalden

Het toenemend gebruik van pin en innovaties als contactloos betalen zorgden ervoor dat de kosten van een gemiddelde pintransactie in de afgelopen 13 jaar zijn gedaald van €0,27 in 2002 naar €0,17 in 2017. Een gemiddelde contante betaling kost een ondernemer inmiddels €0,29. Ten opzichte van 2002 zijn de gemiddelde kosten van contante betalingen met 93 procent gestegen en die van pinbetalingen met 58 procent gedaald. Een contante betaling is inmiddels 70 procent duurder dan een pinbetaling. Het toenemend gebruik van pinnen heeft Nederlandse ondernemers een besparing opgeleverd van €1,2 miljard in 13 jaar.

Criminelen lastiger

De afname van het gebruik van contant geld zorgde ervoor dat betalen in Nederland veiliger werd. Kassalades met alleen een beetje wisselgeld zijn immers minder aantrekkelijk voor criminelen. Het aantal overvallen bij winkeliers, horecagelegenheden en benzinestations is tussen 2008 en 2017 dan ook gedaald van 1171 naar 377. De schade door skimming daalde tussen 2011 en 2017 van €39 miljoen naar €1,5 miljoen, vooral dankzij de invoering van het Nieuwe Pinnen eind 2011. Daarbij pinnen consumenten niet langer met de magneetstrip, maar met de EMV-chip in de betaalpas. De stichting zorgde ervoor dat ondernemers hun betaalterminals versneld gingen vervangen. Met promotiemateriaal en commercials werd iedereen geïnformeerd en de banken voorzagen alle betaalpassen van de EMV-chip.

Reageer op dit artikel