nieuws

Marcel Boekhoorn koopt warenhuizen Hema

Branche & Bedrijf 3081

Marcel Boekhoorn koopt warenhuizen Hema
Foto: Shutterstock

AMSTERDAM – De Nederlandse zakenman Marcel Boekhoorn heeft warenhuisketen Hema overgenomen. Daarmee komt een einde aan een jarenlange zoektocht naar een nieuwe eigenaar voor het concern.

Boekhoorn koopt Hema met zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments, kopt Hema op zijn eigen website. Verkoper is durfinvesteerder Lion Capital dat al langer op zoek was naar een koper. De twee betrokken partijen doen geen uitspraken over de overnamesom. Boekhoorn zelf spreekt het bericht donderdagochtend overigens tegen. Hij zegt dat de deal nog niet rond is.

Thuismarkt, online groei, internationaal en winst

Hema laat weten dat het zich onder de vleugels van de nieuwe eigenaar de komende jaren volledig kan richten op investeren in de thuismarkt, online groei, internationale expansie en het verbeteren van de winstgevendheid. Ook zijn met franchisenemers van Hema nieuwe afspraken gemaakt. De afgelopen maanden broeide er een stevig conflict tussen de directie van Hema en de bij de formule aangesloten ondernemers. Hierin draaide het onder meer om de verdeling van de kosten en opbrengsten van de online verkopen van Hema.

Eerdere pogingen tot verkoop mislukten

Al eerder waren er geruchten in de markt over een mogelijke verkoop of zelfs een beursgang.  Lion Capital kocht Hema in 2007 van Maxeda, dat eigendom was van andere private equity-investeerders. Daarvoor hoorde Hema tot het Vendex-concern waar ook bijvoorbeeld V&D onder viel. Al in 2010 deed Lion Capital de eerste pogingen gedaan om Hema van de hand te doen.Die pogingen om Hema te verkopen zouden toen zijn gestrand op de vraagprijs van Lion Capital. In 2017 werd bekend dat de eigenaar van Hema een zakenbank in de arm had genomen om het afstoten van de onderneming te bespoedigen. Recent leek een overname door een Belgische partij een concrete optie, maar die overname zou zijn afgeketst op de rol van de franchisers.

Krimp van de omzet

Eind september kwam naar buiten dat de winkelketen in het zomerkwartaal voor het eerst in jaren met een krimp van de omzet kampte. Door het warme zomerweer bleven veel klanten weg. Zelfs de opening van nieuwe filialen in het buitenland kreeg de opbrengsten net niet in de plus. Food zat ook in de min.

Lees ook: Hema opent eerste filiaal buiten Europa

Reageer op dit artikel